Collega's Eijk pikken optreden minister Getrouw niet
29 May 2020, 07:34
Raoul Hellings, voorzitter van de Surinaamse Politiebond, en bestuurslid Sergio Gentle in gesprek met journalisten in de Anthony Nesty Sporthal.
Politie-inspecteur Revelino Eijk is door Stuart Getrouw, minister van Justitie en Politie, verwijderd van de Anthony Nesty Sporthal. Zijn collega-officieren zijn hier heel erg boos over. “Het komt erop neer dat het voor ons als officieren onsmakelijk overkomt en dat we ernstig misnoegd zijn dat er zo wordt opgetreden tegen een collega van wie we met zekerheid kunnen zeggen dat hij de ‘backbone’ was van wat hier gebeurde,” verwoordt Raoul Hellings, voorzitter van de Politiebond. De officieren zijn boos op de minister. Dit hebben zij donderdagavond kenbaar gemaakt tegenover journalisten in de Anthony Nesty Sporthal.
Eijk heeft geassisteerd om twee dozen waarin processen-verbaal zaten uit de zaal te verplaatsen naar de kantoorruimte van de voorzitter van het hoofdstembureau, Mike Nerkust. Deze handeling heeft voor veel consternatie gezorgd bij de aanwezige politieke waarnemers. ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk is laat in nacht ter plekke geweest om poolshoogte te nemen. Nerkust heeft volgens Brunswijk eerst ontkend dat de dozen verplaatst zijn. Brunswijk heeft op een persconferentie eerder donderdag meegedeeld dat er geen afdoend antwoord is gekomen van Nerkust op de vraag: “wat doen die dozen met pv’s hier?” VHP-voorzitter Chan Santokhi heeft opgemerkt dat zelfs de politie als instrument wordt ingezet om foute handelingen te plegen.
De procedure is dat wanneer de processen-verbaal zijn ingevoerd, ze naar ‘achteren’ worden gebracht in een ruimte, legt Hellings uit. “De invoer (van de pv’s) geschiedt door een groep studenten. Wat er is gebeurd, is dat de desbetreffende processen-verbaal, in plaats dat ze direct naar achteren zijn gebracht, ze door de studenten verzameld zijn in dozen. En die dozen zijn kennelijk abusievelijk hier achtergelaten. Op een bepaald moment is dat ontdekt. De assistentie van de politie is toen ingeroepen om die dozen naar hun plek te brengen.” De desbetreffende dozen bevonden zich ook nog vóór de dranghekken, waarachter de rest van het stembureau materiaal is opgeborgen. Pas heel laat in de avond zijn de dozen opgemerkt, deelt Hellings mee. De politie is toen om assistentie gevraagd om de dozen naar hun plek te brengen. Die handeling heeft voor een storm van kritiek gezorgd. Uiteindelijk moest inspecteur Eijk het veld daar ruimen.
“Als any van ons was gevraagd, hadden wij ook assistentie verleend,” geeft Hellings aan. “Dus met deze handeling is niet alleen getornd aan de integriteit van meneer Eijk maar van alle officieren hier en van het KPS. Dat gaan we op geen enkele manier pikken. U ziet waarvoor het heeft gezorgd.” Hellings vindt het erg dat de minister “zonder enig onderzoek” heeft opgetreden tegen Eijk. “Wij gaan dit niet pikken,” herhaalt hij. “Wij officieren, gaan geen enkele hand- en spandiensten verlenen aan geen enkele frauduleuze activiteit. We bemoeien ons niet met de interne organisatie van de verkiezingen maar als ons assistentie wordt gevraagd, laten we ons leiden door wat we geleerd hebben op de opleiding.”
Collega Sergio Gentle deelt mee dat anders dan de politieke waarnemers beweren, Walter Bouterse niet aanwezig was op het terrein. Gentle deelt mee dat hij de controles buiten het gebouw deed en Bouterse nooit gezien heeft. De officieren hebben korpschef Roberto Prade op de hoogte gesteld maar hij heeft inhoudelijk nog niet gereageerd op hun klacht, deelt Hellings mee. Prade liep de ruimte binnen toen de officieren bezig waren hun verklaring af te leggen. Hij was er voor een inspectieronde en om de manschappen een hart onder de riem te steken. Prade is niet ingegaan op vragen van journalisten om een een reactie te geven.