Oppositionele leiders: Geen vertrouwen meer in Nerkust
28 May 2020, 11:56
foto
De politieke leiders Ronnie Brunswijk, Chan Santokhi, Gregory Rusland en Paul Somohardjo op een persconferentie in de Anthony Nesty Stadion. (Foto's: Leroy Troon)


De VHP, ABOP, NPS en PL zijn niet te spreken over wat er vannacht is gebeurd in de Anthony Nesty Sporthal (ANS), waar het hoofdstembureau Paramaribo is gevestigd. Politieke waarnemers die de wacht houden ter plekke hebben ontdekt dat rond half 1 twee dozen werden verwijderd uit de hal. Zij hebben alarm geslagen. ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk die ter plekke aankwam, is poolshoogte gaan nemen. Hij heeft processen-verbaal overal verspreid gezien in het kantoor van de voorzitter van het hoofdstembureau, districtscommissaris Mike Nerkust. "Deze districtscommissaris vragen wij nu om op basis van wet en recht zijn werk te doen. Als hij dat niet kan, moet hij bedanken. Er is geen vertrouwen meer in hem", stelt VHP-voorzitter Chan Santokhi. 

Op een met spoed belegde persconferentie bij ANS, doet Brunswijk verslag van de verontrustende ontdekking. Hij heeft dit ook gerapporteerd aan het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). Santokhi roept namens de overige leiders het OKB op om in te grijpen. Ook het Centraal Hoofdstembureau wordt opgeroepen om ervoor te zorgen dat alle stemmen die uitgebracht zijn goed te beschermen. Er zijn teveel incidenten geweest om te zwijgen. Er worden juridische stappen ondernomen. Ook de Organisatie van Amerikaanse Staten is op de hoogte gesteld en zal langer blijven in het land. De persconferentie is nog gaande. 

Brunswijk deelt mee dat hij opgeroepen is door zijn achterban om naar ANS te komen. Hij heeft Nerkust hierover aangesproken die ter plekke was. Brunswijk zei dat hij naar binnengaat om te kijken wat er aan de hand is. Hij kreeg toestemming om binnen te gaan. Hij zag open dozen met processen-verbaal. Er waren mensen bij ANS met brandstof om het gebouw in brand te steken. Toen is de politie opgebeld voor versterking. Er waren in de nacht geen mensen van OKB in het gebouw. Brunswijk zegt dat hij heeft kunnen voorkomen dat de processen-verbaal verdwenen zijn. De kleinzoon van president Desi Bouterse, Walter Bouterse, was ook ter plekke. Hij zou volgens Brunswijk de dozen meenemen. 

Santokhi merkt op dat het hier gaat om ooggetuigenverslag. Er worden interventies gepleegd vanuit de regering om mensen te sturen om te interveniëren in het democratisch proces van het tellen. Ook de politie is als instrument gebruikt, terwijl die belast is met de veiligheid. Er is een zeer ernstige situatie. 


Ronnie Brunswijk, voorzitter ABOP en NPS-voorzitter Gregory Rusland.
Advertenties

Monday 02 October
Sunday 01 October
Saturday 30 September
Friday 29 September