VHP, ABOP en NPS voeren samenwerkingsgesprekken
28 May 2020, 02:57
foto
VHP-voorzitter Chan Santokhi, geflankeerd door Ronnie Brunswijk, topman van de ABOP, en NPS-leider Gregory Rusland. (Beeld: ABC)


De VHP, ABOP en NPS zijn al gesprekken gestart over een eventuele samenwerking. VHP is volgens de voorlopige resultaten van de verkiezingen, de grootste partij met 20 van de 51 zetels. De ABOP heeft zoals het zich laat aanzien 7 zetels en de NPS 4. VHP-voorzitter Chan Santokhi zegt dat invulling moet worden gegeven aan wat het volk heeft bepaald.

“Het volk heeft aan zeker deze drie partijen zijn mandaat gegeven om een nieuwe weg in te slaan,” merkte hij op tijdens het programma ‘Suriname kiest’ op ABC waar hij te gast was samen met Ronnie Brunswijk (ABOP) en Gregory Rusland (NPS). Ofschoon uiteraard nog gewacht wordt op de officiële uitslag, is het voor Santokhi duidelijk dat er zo snel als mogelijk moet worden aangepakt. “De problemen zijn immens en we moeten het land zo snel mogelijk uit de problemen halen.” Rusland en Brunswijk hebben geen enkele moeite met dat Santokhi de presidentskandidaat wordt. Santokhi is bereid de kar te trekken als het volk een beroep op hem doet. 

Hij wijst erop dat instituten die tijdens de regering Bouterse zijn uitgehold, moeten worden hersteld. Er zijn sterke instituten nodig om het land uit dit diep dal te halen. De VHP-leider stelt dat de regering daarbij de rechterlijke macht goed moet toerusten zodat deze onafhankelijk en goed kan functioneren. Hij complimenteerde de rechterlijke macht dat deze zich staande heeft gehouden, ondanks alle frustraties en klappen dat het kreeg tijdens de uittredende regering. Wetten moeten worden aangescherpt, want ook aan wetten is behoorlijk getornd. De economie is ontwricht. Dingen die ondermijnd zijn, moeten zo snel mogelijk worden weggemaakt, schetst Santokhi een beeld van wat de nieuwe regeerders te wachten staat.

Rusland benadrukt het nu gaat om samenwerken met respect voor elkaar om de immense problemen die de regering Bouterse heeft gecreëerd weg te maken. Brunswijk zegt dat na evaluatie van de financieel economische situatie zal blijken wat de stand van zaken werkelijk is. In elk geval zegt Santokhi dat het nu gaat om collectieve verantwoordelijkheid, het gezamenlijk uitvoeren van beleid, samenbundelen en regelmatig verantwoording afleggen. Partijen willen deze week in elk geval de samenwerkingsgesprekken afronden en beginnen met het zware werk dat voor hen ligt.
Advertenties

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August