PL: Stem van het volk moet gelden
21 May, 09:04
foto
PL-voorzitter Paul Somohardjo


De stem van het volk moet gelden. Niet die van de regering, het ministerie van Binnenlandse Zaken of de NDP. Met nog slechts een paar dagen te gaan voor de verkiezingen, hoopt en bidt de Pertjajah Luhur (PL) dat de talrijke fouten die zich nu voordoen met de stembiljetten spoedig worden verholpen. Dit heeft PL-voorzitter Paul Somohardjo gezegd op een woensdag gehouden persconferentie.

Op het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), dat geacht wordt onafhankelijk te zijn zoals de naam ook indiceert, wordt een beroep gedaan om nog strenger toezicht te houden op de processen rondom de verkiezingen. Volgens Somohardjo was het OKB zelfs bereid om Biza voor het gerecht te slepen, maar hij hoopt dat het niet zover komt. Suriname staat alom bekend als land dat goed georganiseerde verkiezingen heeft en Somohardjo vindt het erg dat juist deze minister van Biza, die vanuit de PL de HVB heeft opgericht, brokken lijkt te maken. “Ik hoop dat de fouten snel hersteld worden” zei de PL-voorzitter.

De partij maakt zich onder meer zorgen over de ruim 200.000 verkeerd gedrukte stembiljetten, maar ook over het relatief grote aantal oproepingskaarten dat nog niet is bezorgd. PL-secretaris Rob Soentik zei over de misdrukken dat het gaat om verkwisting van belastinggelden. De partij heeft samen met andere organisaties al aan de bel getrokken. Soentik zei dat aan de vooravond van de verkiezingen de specimen van de juiste stembiljetten nog steeds niet gedrukt waren, waardoor het voor politieke organisaties moeilijk is om in het veld de juiste instructies te geven aan hun mensen. 

Somohardjo vroeg zich zelfs af of er geen sprake is van opzet. Hij stelde dat de regeringspartijen er alles zullen doen om regeermacht te blijven behouden, mogelijk zelfs fraude, maar de PL en andere oppositionele partijen, alsook maatschappelijke organisaties, blijven alert. De PL-voorman hoopt dat met een strengere controle en medewerking van buitenlandse waarnemers de verkiezingen richtig zullen verlopen. Somohardjo zei dat de regering alles in het werk zal stellen om te voorkomen dat enkelen van hen na de verkiezingen de gevangenis in gaan. 

“Ze beschermen nu minister Hoefdraad, maar voor hoelang nog?” Volgens de wet kunnen ook gewezen ambtsdragers berecht worden en de partij is van plan om bij regeerverantwoordelijkheid deze kwestie voort te zetten. “De pg is er niet om alleen kleine dieven aan te pakken, maar ook de grote dieven”, zei Somohardjo onverbloemd. “Het volk van Suriname wil verandering. Laat hun stem gelden, niet die van de regeringslieden die uit de gevangenis willen blijven.”

De PL zegt helemaal klaar voor de verkiezingen te zijn. Woensdag vond de laatste training plaats van leden en sympathisanten die op de stembureaulocaties zullen werken als propagandisten en tellers, maar ook zaken goed in de gaten zullen houden. Vrijdagmiddag vindt de laatste verkiezingsactiviteit plaats, wanneer de partij in Flamboyant Park haar drive-thru-massameeting zal houden. In Nickerie houdt PL vandaag een drive-thru-massameeting. 
Advertenties