VMS tikt minister Elias op de vingers
13 May 2020, 07:41
foto
De polikliniek gevestigd te De Boerbuiten.


De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) heeft in een brief aan minister Antoine Elias van Volksgezondheid beklag gedaan over de vrije vestiging van Cubaanse huisartsen in Suriname. Ene DR Garcia zou volgens de VMS een eigen huisartsenpraktijk hebben geopend met geëigende reclame op de gevel. De VMS stelt dat eerder door de regering is meegedeeld dat de vijftig Cubaanse artsen zouden komen omdat Surinaamse basisartsen in onvoldoende mate bereid zouden zijn in het binnenland te werken. 

In de brief worden diverse zorgpunten kenbaar gemaakt aan de minister. De arts zou niet via de reguliere weg zijn vergunning voor een huisartsenpraktijk hebben aangevraagd en verkregen. "Bij verdere navraag is ons ook gebleken dat u deze persoon eigendunkelijk een vergunning heeft verstrekt, buiten de wet (i.c.Decreet) voorgeschreven procedure om. Hoe is het mogelijk dat u als minister van Volksgezondheid deze wetgeving gewoon aan uw laars lapt en deze persoon heimelijk een vergunning verstrekt, terwijl u weet dat alle aanvragen primair voor advies naar de Beoordelingscommissie dienen te gaan, zoals imperatief is voorgeschreven in het Decreet Vergunningen Huisartsenpraktijk, artikel 6?". Dit vraagt de VMS. 

Minister Elias om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat alle vijftig Cubaanse artsen in het binnenland bij de Medische Zending of veraf gelegen poli's van de Regionale Gezondheidsdienst werkzaam zijn. De polikliniek waar de VMS het over heeft, staat niet op naam van dokter Garcia, maar op naam van stichting De Stem. Deze stichting helpt voornamelijk patiënten die drugsverslaafd zijn of hiv-positief zijn. De Stem, die een religieuze achtergrond heeft, is jaren actief. 

De stichting heeft volgens de minister via de gebruikelijke weg een vergunning aangevraagd en verkregen. "Dokter Garcia behoort niet tot de vijftig Cubaanse artsen. Hij is een ingezetene van Suriname. Het gaat om een arts die beëdigd is nadat hij zijn zevende jaar succesvol heeft doorlopen," zegt Elias. De bewindsman zegt achter zijn besluit te staan om De Stem te erkennen. Hij waardeert het werk dat gedaan wordt. 

U kunt de brief van de VMS hier downloaden. 
pdf-icon.gif brief_VMS.pdf                
Advertenties