VHP en de 'Dag van de verpleging'
11 May 2020, 20:38
foto


Verpleegkundigen, verzorgenden en verloskundigen spelen een ontzettend belangrijke rol bij het verlenen van gezondheidsdiensten. Dit zijn de mensen die hun leven besteden aan de zorg voor moeders en kinderen; levensreddende immunisaties en gezondheidsadviezen geven; voor oudere mensen zorgen en in het algemeen voorzien in de dagelijkse essentiële gezondheidsbehoeften. Ze zijn vaak het eerste en enige zorgpunt in hun gemeenschap. 

De wereld heeft 9 miljoen meer verpleegsters en verloskundigen nodig om tegen 2030 een universele dekking te bereiken. Daarom heeft de Wereldgezondheidsvergadering 2020 uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Verpleegster en de Verloskundige.  Ook in en voor Suriname is het belangrijk om de bijdrage die verpleegkundigen, verzorgenden en verloskundigen leveren, extra te waarderen. Covid-19 heeft voor iedereens leven de resetknop gedrukt, maar voor deze groep een extra dimensie toegevoegd namelijk  'zwaardere druk' op de al zware taak van hen. 

Overbelast, ondergewaardeerd, gestrest en soms zelfs gedeprimeerd en ontmoedigd, staan verpleegkundigen, verzorgenden en verloskundigen in de voorlinie ter indamming van het besmettingsgevaar van Covid-19. Zonder voldoende bescherming instrumenten (personal protective gear -PPE-) gaan zij toch, vastberaden de strijd aan, verschijnen zij plechtig aan het werk en zetten zich in met man en macht. 
12 mei 2020 wil de VHP opdragen aan deze groep. Lieve verpleegkundige, verzorgenden en verloskundigen, wij staan achter u, wij waarderen elke inzet welke u geeft elke dag en elk uur van de dag, ook nog met gebrekkige middelen. 
Gefeliciteerd met deze dag!

Wij zijn dankbaar dat wij u hebben en wij vragen u geen hoop te verliezen. Houd vol voor ons, voor u, voor Suriname.  
Wij roepen de regering op om bij te dragen aan de ongoing inspanning om het werk van verpleegkundigen, verzorgenden en verloskundigen te vieren. de uitdagende omstandigheden waarmee ze vaak worden geconfronteerd en pleiten voor meer investeringen in de verpleegkundige, verzorgende en verloskundige beroepsbevolking. Het kan en moet beter!

Cheryl Dijksteel
DNA-kandidaat VHP
Advertenties