Assembleeleden dringen aan op vergadering vordering pg
06 May 2020, 15:34
foto


Assembleeleden Carl Breeveld (DOE), Gregory Rusland (NPS), Krishna Mathoera (VHP), Marinus Bee (ABOP), Ingrid Karta-Bink (PL) en Patricia Etnel (NPS) dringen bij Assembleevoorzitter Jennifer Simons erop aan om zo snel mogelijk een openbare vergadering uit te schrijven. De vordering van de procureur-generaal (pg) om de minister Gillmore Hoefdraad van Financiën is vanaf 23 april ontvangen. Voor donderdag staat er een huishoudelijke vergadering, maar de Assembleeleden vinden dat terstond ook in het openbaar vergaderd dient te worden.   

De Assembleeleden hebben voordat de huishoudelijke vergadering was uitgeschreven, een brief opgesteld over de vergadering. Op grond van artikel 29 van het Reglement van Orde, doen de Assembleeleden een beroep op Simons een vergadering  waarin deze kwestie behandeld moet worden, binnen 48 uur uit te schrijven. Gezien de ernst van de zaken door de pg als bijlage toegevoegd bij het schrijven, zijn de Assembleeleden van oordeel dat deze vergadering al kort na ontvangst van de brief, zou moeten hebben plaatsgevonden.

De Nationale Assemblee treedt niet in de beoordeling van de gegrondheid van het aanmerken van de betreffende politieke ambtsdrager of gewezen politieke ambtsdrager als verdachte in de zin van artikel 19 van het Wetboek van Strafvordering, doch beoordeelt uitsluitend of zijn of haar vervolging in politiek bestuurlijk opzicht in het algemeen belang moet worden geacht. (Artikel 5 van de Wet in Staat van Beschuldigingstelling Politieke Ambtsdragers). "Op basis van deze wet en specifiek dit aangehaald artikel zien wij daarom niet in waarom met het uitschrijven van eerder genoemde vergadering, wordt getalmd," zeggen de volksvertegenwoordigers. 

Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April