Rechter schort valutawet op; VHP en NPS-fractie winnen zaak
05 May 2020, 12:25
foto


De valutawet die aangenomen is in De Nationale Assemblee is door de kortgedingrechter opgeschort. De fracties van de VHP en de NPS hadden een rechtszaak ingediend. De rechter heeft ze in het gelijk gesteld. 

Ook de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), de Associatie van Surinaamse Fabrikanten en de Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen hadden de rechter gevraagd de Staat te verbieden de valutawet toe te passen, totdat deze getoetst wordt door het Constitutioneel Hof. De wet zou volgens de eisers strijdig zijn met de grondwet en andere wetten. Zij voeren aan dat de wet direct en drastisch ingrijpt in de grondrechten van eisers. In deze zaak moet er nog een uitspraak komen. 

Fractieleden van de VHP en de NPS hadden de rechter gevraagd dat de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren (valutawet) wordt opgeschort. De wet mag geen rechtskracht hebben totdat het Constitutioneel Hof een oordeel geeft over de (on)grondwettelijkheid hiervan. De initiatiefnemers van deze wet hebben volgens de Assembleeleden een geheel nieuwe wet met een andere naam goedgekeurd dan waarvoor ze waren geconvoceerd. Protesten hiertegen hebben niet geholpen. In de praktijk heeft deze wet niet gewerkt, want er is nog steeds sprake van vier koersen.  
Advertenties

Saturday 22 June
Friday 21 June
Thursday 20 June