DOE veroordeelt en wijst het optreden tegen Rodney Cairo af
22 Apr 2020, 14:55
foto
Steven Alfaisi, voorzitter van DOE


Het optreden van Dienst Nationale Veiligheid (DNV) tegen DNA-kandidaat Rodney Cairo van Strei! ziet DOE "als een inbreuk op onze rechtsstaat en op zijn grondrechten". Het is daarom dat DOE dit gebeuren ernstig veroordeelt en afwijst. Hoewel het gebeurde DOE en de samenleving aanzienlijk heeft geschokt, heeft de partij niet meteen gereageerd. Dit, omdat zij over onvoldoende informatie beschikte over deze zaak, maar ook omdat vele versies van het gebeurde de ronde deden, zegt DOE-voorzitter Steven Alfaisi. 

Met het uitkomen van de procureur-generaal (pg) gisteren, is het voor DOE duidelijk dat niet conform de wet is gehandeld. Uit de uitspraken van de pg maakt DOE op dat bevestigd is dat DNV en eventuele opdrachtgevers buiten de wet gehandeld hebben. De rechtsstaat wordt op deze wijze in diskrediet gebracht. Het gebeurde roept herinneringen op van de grondwetloze periodes in Suriname, namelijk 1980-1987 en 1992-1995, die naar de mening van DOE "we achter ons als natie hebben gelaten. Deze periode willen we in geen geval  terug in Suriname en zullen als politieke organisatie zullen wij er alles aan doen om dat te voorkomen". 

DOE ondersteunt de pg in deze voor een onafhankelijk onderzoek en verwacht dat alle feiten over deze zaak aan de samenleving zullen worden worden gepresenteerd. Ook de verantwoordelijken die de wet hebben overtreden, dienen te worden gesanctioneerd conform wet en regelgeving. Verder blijft DOE benadrukken dat we in een rechtsstaat leven. Zij verwacht daarom dat de  autoriteiten, de president, de regering, de minister van Justitie en Politie de grondrechten van Surinamers en alle ingezetenen blijvend zal respecteren en garanderen. 
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April