NPS-topper Pawiroredjo eist duidelijkheid optreden veiligheidsdienst
21 Apr 2020, 10:26
foto
NPS-ondervoorzitter Jerrel Pawiroredjo


De kwestie van de inval van de veiligheidsdienst in de woning van Rodney Cairo roept veel vragen op. De wet schrijft voor dat inval in een woning niet anders kan dan gesanctioneerd door het Openbaar Ministerie (OM) en in aanwezigheid van een (hulp)officier van justitie. Er moet snel duidelijkheid komen of het OM van deze zaak op de hoogte is geweest, vindt Jerrel Pawiroredjo, ondervoorzitter van de NPS. 

"Ook moet duidelijkheid gegeven worden over de mogelijke inzet van buitenlanders bij de Surinaamse veiligheidsdienst tegen Surinaamse burgers op Surinaams grondgebied. Dit incident veroorzaakt rechtsonzekerheid en wantrouwen bij de burgers tegen de overheid en justitie. Het kan bovendien worden opgevat als een aanslag op de rechtsstaat omdat het een grove schending is van de grondrechten van burgers die verankerd zijn in de grondwet," stelt de politicus. 

Van de regering wordt geëist om aan de gemeenschap uitleg te geven over deze zaak. Aan het OM wordt gevraagd ook een onderzoek in te stellen en er voor te waken dat wetten die de rechten van burgers waarborgen, worden geëerbiedigd, benadrukt Pawiroredjo.

Advertenties