President: Alle Covid-19 maatregelen met 14 dagen verlengd
10 Apr, 18:10
foto
President Desi Bouterse houdt een toespraak tot het volk. (Beeld: NII)


President Desi Bouterse deelt mee dat ondanks de sluiting van de grenzen mensen kans hebben gezien om buiten de controleposten om toch Suriname binnen te komen. "Wij moeten deze situatie met de hoogste staat van paraatheid benaderen. Daarom worden alle maatregelen met nogmaals veertien dagen verlengd," deelt de president mee in een televisietoespraak. 

Suriname, we hebben de afgelopen weken zo ons best gedaan om de Covid-19 situatie onder controle te brengen. Ik heb heel veel mensen een positieve bijdrage zien leveren. We gingen daardoor op weg naar een situatie waarbij we konden zeggen: Suriname heeft het Covid-19 virus vrij goed gecontained. 

We hebben afgelopen week ook het wettelijk kader in elkaar gezet om op te kunnen treden bij calamiteiten, en ons de middelen te geven voor voeding, medicijnen en noodbijstand, op weg naar herstel van onze samenleving. Wij waren bijna zover om ook alle mensen in het buitenland terug te halen. 

Aan de mensen in het buitenland, wil ik zeggen, ik weet dat u Suriname mist en graag zo snel mogelijk terugkomt. Echter hebben wij de verantwoordelijkheid om alle zaken op orde te hebben, zodat u veilig terugkomt, en we ook hier de zaak containen.

Er is echter een dringende verandering in de situatie. De veiligheidsdiensten hebben, samen met de virologen, alarm geslagen. Overste Veira heeft het gevaar geschetst. Ondanks de sluiting van onze grenzen, hebben individuen kans gezien om buiten de controleposten om toch over te steken. De realiteit is dat wij hierdoor acuut aankijken tegen mogelijk duizenden besmette gevallen. Wij moeten deze situatie met de hoogste staat van paraatheid benaderen. Daarom worden alle maatregelen met nogmaals veertien (14) dagen verlengd.

Het hele weekend zullen wij spoedoverleg voeren, met de virologen en ordediensten, en zien welke noodinterventies er nodig zijn qua gezondheidszorg en veiligheid. Ik herhaal het weer: Tang na oso! Lespeki tang faraweh. No abra a liba! 
Suriname, we zijn in een hele serieuze situatie gekomen. Ons binnenland is in acuut gevaar. En daarmee zijn wij allen in gevaar. Luistert u alstublieft. Anders zullen wij genoodzaakt zijn om de NOODTOESTAND af te kondigen in de grensgebieden. 

Ons zorgsysteem kan een verspreiding niet aan. Wanneer onze broeders en zusters in het binnenland geconfronteerd worden met de uitbraak van het virus zijn wij te laat! Een uitbraak in ons binnenland zal binnen no time tot duizenden besmettingen leiden. Ook in de stad. Suriname, laten wij meer dan ooit, goed beseffen waarmee wij bezig zijn.

Het is Goede Vrijdag vandaag: een dag van bezinning. Laten wij het werk voortzetten, waarbij wij onszelf en onze omgeving veilig houden. Waarbij wij positief bijdragen aan het STOPPEN van het virus. Laten wij samen bidden. Ik nodig eenieder uit om mee te doen vanuit uw eigen geloofsovertuiging. Laten wij bidden voor onze doctoren, verzorgers en hulpdiensten. 

Laten wij bidden voor onze broeders en zusters in uniform die ons beschermen. Laten wij bidden voor wijsheid voor het Covid Management Team. Laten wij bidden voor een gezond en harmonieus Suriname. Voor een Suriname waarbij wij genezing zien. Voor een Suriname dat zichzelf herwonnen heeft, dankzij de vele zegeningen van dit land. En laten wij bovenal rotsvast vertrouwen op deze gezamenlijke krachtsinspanning.

Sranan, Gado n’a wi fesiman.
Een GEZEGEND Pasen.
Lobi 

Het betreffen de volgende maatregelen: -De partiële lockdown, waarbij geldt dat men zich van 20.00 uur ‘s avonds tot 06.00 uur de volgende ochtend niet op straat mag begeven, met uitzondering van mensen uit de zorg, veiligheid en essentieel bestemmingsverkeer ten behoeve van het werk. 
-Beperkte samenscholing tot maximaal 10 personen en een sociale afstand van 2 meter. 
-Alle kansspelgelegenheden en casino’s blijven tot nader order gesloten.
-Het luchtruim is gesloten en de grenzen zijn dicht. 

Advertenties

Sunday 20 September
Saturday 19 September
Friday 18 September