Recharging de soul van Suriname
04 Apr, 04:34
foto


De republiek Suriname is haast 45 jaar onafhankelijk. Een proces dat indertijd door onze strot is geduwd. Hierna, 45 jaar lang is het volk ondanks de vele rijkdommen geen meter beter van geworden. Regeringen zijn gekomen en gegaan, vele leden ervan zijn met hun vrienden schatrijk geworden en hebben het volk met kraaltjes en spiegeltjes achtergelaten. In feite niet anders dan hoe de koloniale bazen het deden. De regering scheept het volk op met pakketjes en in lange rijen staan voor basisgoederen, en niet te vergeten: een torenhoge schuldenlast voor ons en onze kleinkinderen.

Nu tegelijk ook de coronavirus pandemie en is de Surinaamse economie nog meer afgezakt. De pijn voor de meesten is, na 45 jaar, nu echt ondraaglijk geworden. Een pijn die niet meer met quick fix plezier oplossingen als feesten, auto's, en lekker zitten en niets doen en toch een salaris ontvangen, weggewerkt kan worden. De soul van Suriname is danig aangetast met erge emotionele, materiële en mentale pijn.

Straks zijn er verkiezingen en hopelijk komt er een nieuwe regering doch hebben wij dit niet al zo vaak gehad: Mooie beloftes en praatjes, nieuwe hoop en dan binnen korte tijd alles zodanig dat niets verandert? Zal straks de nieuw te vormen regering onze soul kunnen resetten? Onze emotionele, mentale en materiële pijn alvast drastisch kunnen verlichten? Het antwoord is ja, mits deze nieuwe regering komt met een nieuwe mindset, met nieuwe toolset en verankerd in een nieuw leerproces.

Wat is de mindset?
Het is dat deel in ons, voor de makkelijkheid nu zo uitgelegd, dat diep onderin in de hersenen ligt het z.g limbische systeem in de hersenen en ook te maken heeft met emoties en motivatie. De mindset wordt gevormd door de samenwerking van jou verstand en intelligentie met je materiële vermogen, je emotionele bagage, je lichamelijke status en jou gebruik van spiritualiteit. Dit zijn de 5 dynamieken waarmee de mens functioneert en de triggers die van buiten komen moet verwerken. De mindset bepaalt hoe je gaat denken en hoe je ideeën krijgt die vervolgens leiden tot welke keuzes je maakt en je gedrag. Als men een computer een opdracht geeft moet de computer wel de juiste software hebben om die opdracht uit te voeren. Zo ook bij de mens: mooie beloftes en praatjes uitkraaien maar je hebt de mindset (software) niet voor implementatie, dan komt er niets uit.

Een lage mindset kan vaak leiden, door slechte samenwerking van de 5 dynamieken op triggers, tot kwalitatief lage gedachten en keuzes. En die triggers zijn er: al 45 jaar steeds leeg geroofde staatskas, laag moraal bij de bevolking van hoog tot laag, geen valuta, hoge werkloosheid vooral onder jongeren, steeds minder waard wordende SRD …en nu ook nog corona pandemie.

Wat kunnen wij als burgers en leden van de nieuwe regering alvast doen?
Bewustwording:
Ieder van ons heeft zijn eigen mindset die wordt getriggerd door situaties en mensen in onze omgeving. Derhalve, bewust worden hoe je als mens functioneert, is de basis, zoals boven kort uitgelegd met de 5 dynamieken.
Vervolgens, ondanks de triggers, de 5 dynamieken, dit is de nieuwe toolset, beoefenen en met elkaar alignen naar verhouding zodanig, dat zij in balans komen en dus de mindset in betere kwaliteit komt, waardoor jou denken en functioneren steeds beter wordt, ondanks de vernietigende triggers.
Met de nieuwe mindset maak je o.a. een veel betere keus op welke leiders je straks zult stemmen en hoe jijzelf uit deze corona crisis komt. 

Systemen en strategie
Met de nieuwe mindset krijg je betere ideeën die realistisch zijn en die je goed kan visualiseren en geloof erin hebben. Zo ook hoe je de corona crisis te boven komt. Vervolgens die ideeën analyseren, plannen en uitvoeren volgens beproefde systemen zoals deze 2 mechanismen:
1. Things: dit is alles wat je zwart op wit nodig hebt voor je idee zoals geld, regels, procedure, strategie, tijd, welke triggers van situaties en mensen zullen er komen…
2. People: dat ben jij en anderen, wat voor een persoon (mindset) moet jij zijn om je doel te bereiken, welke emoties zullen er komen en hoe kan je dat handelen met de 5 dynamieken, hoe ga je de triggers verwerken, je eigen waarden en normen…werken aan je mindset building middels dagelijks beoefenen van de 5 dynamieken naar verhouding en qua tijd.

Dit is in kort hoe men die nieuwe mindset, met nieuwe toolset en nieuw leerproces gaat ontwikkelen. Hopelijk die politici die dit niet kunnen en doorgaan met leegroof, vriendjespoltiek, en overige corruptie, sneller en efficiënter door ons op de vingers getikt kunnen worden en elimineren. Immers met de nieuwe mindset laten we ons niet meer met spiegeltjes, kraaltjes en mooie praatjes zoet houden. Na 45 jaar hebben wij nu eindelijk die nieuwe mindset!
De soul van Suriname is gerecharged.

Drs. Soeresh Gobardhan
arts in optimizing your health, performance & happiness
Email: soereshgobardhan@gmail.com
Advertenties