HVB pleit voor maatschappelijke solidariteit
26 Mar 2020, 22:44
foto
HVB-politiek leider, Raymond Sapoen.


Het is een wijs besluit dat de regering en het parlement, "zij het achteraf", de deur op een kier hebben gelaten voor nader overleg, zegt de Hervormings- en Vernieuwsbeweging (HVB). Ze zegt de maatschappelijke woede tegen de onlangs afgekondigde wet valutacontrole, volledig te begrijpen. Ook is de HVB zich ervan bewust dat deze wet niet de achterliggende oorzaak van het deviezenvraagstuk oplost, maar wel de "oprechte intentie" heeft om de ongebreidelde en onacceptabele wisselkoersstijging en prijsverhoging, een halt toe te roepen.

Als de handhaving dan wel de technische uitvoerbaarheid van de wet niet goed doordacht zijn, zoals bijvoorbeeld het bankwezen beweert, is het wenselijk dat de ruimte wordt geschapen om in gemeen overleg efficiënte en werkbare (wettelijke) mechanismen te scheppen, stelt de politieke partij. Het is voor de partij ook belangrijk dat er een agressieve voorlichting over de praktische werking van de wet wordt opgestart, te meer daar Suriname grotendeels een cash economie heeft.

De HVB vindt dat we het in deze coronaperiode moeten hebben van een totale maatschappelijke solidariteit "waarin de overheid, het bedrijfsleven, de vakbeweging en de samenleving, de handen in elkaar slaan in de strijd tegen het coronavirus." De partij zegt dat Suriname zich moet realiseren dat als de pandemie is overwonnen er een lange en pijnlijke revalidatie wacht. "Een proces om de overheidsfinanciën op spoor te brengen, de economie weerbaar te maken en de grote schuldenlast af te bouwen." Volgens de HVB moeten we "all-in gaan of de Surinaamse economie zal niet meer bestaan."
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March