Infectioloog Vreden: Medicijn uit Cuba deugt niet
25 Mar 2020, 01:25
foto
Infectioloog Stephen Vreden, tijdens de persconferentie 'Update Covid-19'. (Foto: René Gompers)


Infectioloog Stephen Vreden deelt mee dat Interferon, de medicamenten die de overheid uit Cuba haalt om het Coronavirus te behandelen, niet deugt. “Interferon, the verdict is in; its not good,” benadrukt Vreden op de Covid-19 persconferentie. “Dat geldt voor nog een aantal middelen. Dat zullen wij niet echt kunnen toepassen in Suriname. Wat er met de bestelling uit Cuba zal gebeuren, zal pas op de volgende persconferentie worden meegedeeld. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid is compleet verrast met de mededeling van de specialist.  

Minister Elias en SZF-directeur Rick Kromodihardjo hebben maandag aangekondigd dat er een lading Interferon-Alfa 2b is besteld in Cuba. De eerste bezending van de 2100 ampullen zouden op 5 april binnen moeten zijn. Elias heeft benadrukt dat het om een ‘proef’ lading gaat. Alleen als de Surinaamse patiënten er goed op zouden reageren, zou de volgende lading binnen gehaald worden. Minister Elias zegt aan Starnieuws dat de eerste 100 ampullen op 5 april komen. Als deze goed bevonden worden, komt de rest. Met 100 ampullen kunnen vijf patiënten worden behandeld. 

Vreden deelt mee dat sinds de uitbraak van Covid-19 in China verschillende middelen zijn geprobeerd. Een aantal, waaronder Interferon, heeft “geen additioneel voordeel bij deze ziekte” legt de infectioloog uit. “Met andere woorden, je kan ze net zo goed niet geven.”  Er zijn andere opties die nu onderzocht worden, voegt Vreden er aan toe. Het antwoord op wat er met de bestelling uit Cuba zal gebeuren, wordt gegeven op de update vanmiddag. Vreden geeft aan dat het ministerie al is geadviseerd over Interferon. 

Starnieuws verneemt dat er andere specialisten zijn, die wel met de medicijn uit Cuba willen werken. Sommige bronnen melden dat Inteferon Alfa-b2 in combinatie met andere medicijnen effectief is. Het is geen vaccin. Er wordt ook gemeld dat behandelingen met dit medicament in China succesvol zijn geweest.

René Gompers
Advertenties

Sunday 04 December
Saturday 03 December
Friday 02 December