Hakrinbank gesloten, personeel staakt
24 Mar 2020, 12:19
foto


De Hakrinbank is gesloten. De personeelsbond bij de Hakrinbank onder leiding van Guno Castelen heeft het werk neergelegd uit onvrede over de afkondiging van de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren. President Desi Bouterse heeft de wet gisteren bekrachtigd, nadat het zaterdag in de vroege ochtend na een maratonzitting was aangenomen in het parlement. De wet is inmiddels afgekondigd.

De actie bij de Hakrinbank wordt ondersteund door de bonden van de vakcentrale C-47, zegt Robby Berenstein, voorzitter van de vakcentrale aan Starnieuws. Hij zegt dat niet alle bonden dezelfde strategie hebben. Er wordt gewerkt op twee fronten. De overige bonden van C-47 zijn bezig juridische acties voor te bereiden tegen de wet.

Algemeen directeur van de Hakrinbank, Rafiek Sheoradj Panday bevestigt tegenover Starnieuws dat de de bankinstelling gesloten is. Het is nog onduidelijk of de ATM's nog zullen worden bevoorraad.

Vanuit de samenleving, maatschappelijke en politieke organisatie is er veel kritiek geuit op de omstreden wet waarin onder andere is opgenomen dat er geen cash valutatransacties binnen Suriname mogen worden gedaan. Cambio's mogen geen valuta verkopen, alleen kopen. En valuta uit de export moet weer naar de nationale deviezenreserve gaan.
Advertenties