Arbeidsmarkt niet gereed voor 4e Industriële Revolutie
De Industriële Revolutie is de periode waarin nieuwe uitvindingen werden gebruikt om nieuwe machines aan te drijven. Die werden ontworpen om menselijke arbeid te verminderen en de productie te verhogen. Het ligt in de lijn der verwachting dat tijdens de Vierde Industriële Revolutie (IR4) vooruitgang in technologie het idee van automatisering zodanig zal drijven dat er banen zullen verdwijnen van de arbeidsmarkt. Kamlesh Ganesh heeft zich in de afgelopen maanden als student aan de IBW University een onderzoek gedaan naar 'de readyness van de Surinaamse Arbeidsmarkt voor de IR4'. In de afstudeerscriptie is de focus geweest op de perceptie van het veld. Er zijn interviews afgenomen van ICT-experts, onderwijsdeskundigen, economen, vakbond-deskundigen en onderzoekers.
Hoewel er onzekerheid bestaat over de snelheid van de veranderingen, is het duidelijk dat er nieuwe banen volgen die niet dezelfde zullen zijn als die welke verloren gaan. Veranderingen in onderwijs- en leeromgevingen zijn daarom noodzakelijk om mensen inzetbaar te houden in de beroepsbevolking van de toekomst. Experts zijn gevraagd naar hun ervaringen en verwachtingen rond de IR4. Daarnaast zijn 476 werknemers gevraagd om hun huidige vaardigheden en het onderwijs te beoordelen terwijl zij ook aangaven wat de verwachtingen zijn in het kader van de IR4. 126 Werkgevers werden gevraagd om hetzelfde te doen. Uit de antwoorden van de experts blijkt dat 80% denkt dat de arbeidsmarkt niet gereed is voor de IR4. Zo denken ook 48 % van de werknemers en 61% van de werkgevers.
De resultaten van dit perceptieonderzoek tonen aan dat er behoefte is naar aanpassingen binnen het onderwijs dat studenten moet voorbereiden op de arbeidsmarkt. Het Surinaamse onderwijs is volgens de meeste respondenten niet afgestemd op de aankomende veranderingen, terwijl werknemers wel nieuwe vaardigheden moeten aanleren om aantrekkelijk te blijven voor werkgevers.
Waar er zeker rekening mee gehouden moet worden is het werkgeversperspectief. Bijkans de helft van de werkgevers denkt dat automatisering nieuwe kansen zal bieden en nieuwe banen zal creëren in Suriname. De meerderheid van de werknemers blijken er niet in te geloven dat robots of andere vormen van automatisering hun banen kunnen afpakken.
Vele werkgevers achten het wel logisch dat indien de mogelijkheid daartoe er bestaat, te zullen kiezen voor goedkopere automatiseringsprocessen in plaats van menselijk arbeid.
Het merendeel van de werkgevers denkt dat Automatisering het Surinaamse bedrijfsleven ten goede komt. Vast staat dat, als Suriname niet zal moderniseren en andere landen dat wel doen, het dan net zoveel betekent als de concurrentiestrijd verliezen. Op haar beurt betekent het dat die bestaande sectoren waar het land nu van leeft, kapot zullen gaan. Dan is het land sowieso banen kwijt. Traditionele banen zullen sowieso verdwijnen. Het werk dat Surinamers altijd hebben gedaan (taken met een bepaald ritme en/of herhalingspatroon) kunnen automatiseren.
Vandaag
Gisteren
- Vijf verdachten staan terecht voor diefstal; één ontsnapt uit cellenhuis
- Suriname in de schijnwerpers: de tragikomedie van deze week (17)
- Voetganger overlijdt na aanrijding aan Kwattaweg
- Lula: Amerikaanse importheffing onaanvaardbare chantage
- Stiefopa veroordeeld voor verkrachting tiener
- Zunder belicht oprichting en samenstelling Herdenkingscomité
- Dode en zwaargewonde Martin Luther Kingweg
- Veroordeelde moet SRD 284.000 betalen aan benadeelden
- Van der San: Verwijt over paniek zaaien onterecht
- Bewolking, maar ook heel warme perioden
- Noersalim: Suriname loopt kans op visexportverbod naar EU
- Misiekaba hekelt 'last-minute benoemingen' door voorganger
- Column: Geen volks- maar partij vertegenwoordigers
- Op de valreep reeks bevorderingen en benoemingen op Justitie en Politie
Eergisteren
- Nieuwe details: Piloot mogelijk oorzaak crash Air India
- Bromfietser beschoten in Leonardo da Vincistraat
- We hebben eigenlijk geen armoedevraagstuk
- Twee aangehouden voor reeks inbraken en bezit drugs
- Regering gaat RVI evalueren; te weinig informatie
- Vastgoedfraude: verdachte stuurde valse documenten via WhatsApp
- Brute overval Calcuttastraat: slachtoffer mishandeld, veel geld en sieraden buitgemaakt
- Territoriaal belastingstelsel voor Suriname
- Er komt absoluut geen kabinet van de 'First Gentleman'
- Pro-Russisch cybernetwerk opgerold
- Onweersbuien in de late nacht
- Staatshoofd Simons: Het pad van verandering is ingeslagen
- Column: Voetbal is ‘Big business’
- Simons pleit voor gezond fiscaal beleid en actieve productie-economie