Stinasu zoekt partners voor Brownsberg Plateau
28 Feb 2020, 04:59
foto
Kenneth Cyrus, directeur van Stichting Natuurbehoud Suriname toont de locatie van Brownsberg. Naast hem CIS-directeur John Goedschalk. (Foto: René Gompers)


Stichting Natuurbehoud Suriname (Stinasu) is op zoek naar drie partners om samen het Brownsberg Plateau aantrekkelijker en lucratiever te maken. “Brownsberg wordt nog steeds goed bezocht, jaarlijks zo’n 10.000 bezoekers,” deelt Kenneth Cyrus, directeur van Stichting Natuurbehoud Suriname (Stinasu) mee. “We willen naar tien maal meer in samenwerking met een partner.” Donderdag is op het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), de inschrijvingsperiode voor particulieren die willen meedoen aan de “restauratie en exploitatie van het Brownsberg Plateau,” geopend.

Het project is een samenwerking tussen RGB, via Stinasu, en Conservation International Suriname (CIS). Inschrijvingen kunnen bij het ministerie en de website, delen Cyrus en John Goedschalk, directeur van CIS mee. “We zijn open for business” kondigt Goedschalk aan. “Ik roep lokale en internationale partijen op: kom kijken naar de Brownsberg, meld je aan.” Suriname kan heel veel meer halen uit de natuur, meent hij. “Natuurbescherming is bescherming van onszelf, maar is ook een onmisbaar deel van de economie,” merkt Goedschalk op.  “Als je het goed inzet heb je ‘decent jobs, decent workplaces, community ownership.’ Trefwoorden die voor ons als team erg belangrijk zijn.” 

De inschrijvingsperiode duurt tot en met 15 maart. Cyrus benadrukt dat het in dit project alleen om het plateau gaat. Maar naarmate de samenwerking vordert en de behoefte bestaat, zal met de partners de samenwerking uitgebreid worden naar de watervallen bijvoorbeeld. “Die zijn nog in tact. Maar Brownsberg is veel groter, ze grenst ook aan het stuwmeer. Brownsberg biedt heel veel potentie. Het is een uniek gebied. Dit is een van de weinige plekken waar je de kami kami nog van dichtbij kan zien. Er komen hier nog veel herten, jaguars en andere grote dieren voor.” 

Goedschalk en Cyrus delen mee dat er met de lokale bewoners is afgestemd. Hij benadrukt dat deze vorm van samenwerking, Public Private Partnership, in andere landen al wordt toegepast. Het project van Brownsberg zal, als het succesvol verloopt, als ‘blauwdruk’ dienen voor andere gebieden, geeft Goedschalk aan. Hij deelt mee dat er ook gesproken is met de goudzoekers die in het gebied mijnen. Hij benadrukt dat er gesproken zal worden over afbakening en over milieuvriendelijk goudwinnen, zonder kwik. Er worden ook afspraken gemaakt over rehabilitatie van gemijnde terreinen en ‘off limits’ gebieden zoals de waterbronnen. “Het is een probleem dat al decennia speelt en niet in een dag opgelost zal zijn,” merkt Goedschalk op. “Maar dit project biedt ook aan de goudzoekers nieuwe kansen. 

René Gompers
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March