Simons blaast vergadering af; wacht op regering over CBvS
20 Feb 2020, 14:37
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft de openbare vergadering verdaagd totdat de regering antwoord kan geven over de situatie bij de CBvS. (Beeld: DNA)


Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft de vergadering over naturalisatie van burgers afgeblazen omdat de regering vandaag nog geen informatie kan verschaffen over de perikelen rond de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) had bij aanvang van de vergadering gevraagd waar de informatie van de regering blijft, zoals eerder beloofd was. Ook de schriftelijke informatie die de regering zou toesturen over waarvoor de kasreserve is gebruikt, heeft Simons nog niet ontvangen. 

Minister Soewarto Moestadja, vicevoorzitter van de Raad van Ministers, heeft op de vraag of minister Gillmore Hoefdraad van Financiën later op de dag de informatie kon verschaffen, meegedeeld dat het niet mogelijk is. Zijn collega Hoefdraad had afgemeld. De vorige week had Moestadja meegedeeld dat Hoefdraad uitlandig was en in het weekend terug zou zijn. De minister is intussen inderdaad terug maar was niet in staat om naar De Nationale Assemblee te komen. 

Na een schorsing is verder afgestemd met de regering. Moestadja deelde mee dat hij contact heeft gehad met president Desi Bouterse. De regering is nog bezig met deze kwestie en kan vrijdag of maandag schriftelijk antwoorden. Hiermee werd geen genoegen genomen. Simons merkte op dat een deel van de kwestie bij CBvS bij procureur-generaal is. Daar komt de volksvertegenwoordiging niet aan. Het ander deel gaat over benoeming van een nieuwe governor en de kasreserve. Daarover is informatie gewenst, ook al is de regering nog bezig met het proces. Andere groepen worden wel geïnformeerd, maar De Nationale Assemblee niet. 

Wanneer de regering zover is om te antwoorden, zal er weer vergaderd worden, want de kwestie van de CBvS met de stijgende koers is op dit moment het meest belangrijke vraagstuk. Zonder informatie hierover kan er niet verder vergaderd worden. 
Advertenties