Alledaagse irritaties
26 Jan, 14:26
foto


Tegenwoordig heeft bijna iedereen een mobiel! Soms hebben bepaalde personen daarnaast nog een vaste telefoonaansluiting. Deze communicatiemiddelen beschikken vaak eveneens over een internetverbinding. Doch er gaat heel veel geld op aan bellen voor de dienstverlening met bijvoorbeeld banken, brandweer, kantoren, politie, verzekeringsmaatschappijen alsmede ziekenhuizen. Het probleem proberen te omzeilen door je persoonlijk te melden, helpt vaak niet door de lange wachttijden door rijen, bureaucratie en of personeelstekort. 

Het kan u meermaals een hele dag kosten om een mutatie bij sommige bedrijven in orde te maken. Als men soms onder meer medicijnen moet halen bij een apotheek moet men dikwijls diverse apotheken bezoeken om menigmaal slechts een gedeelte van de voorgeschreven medicatie te ontvangen. Hoe moeten mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer het regelen? Een taxi betalen naar diverse apotheken kan een grote groep burgers zich niet veroorloven. Bellen naar een apotheek voorts melden wat een medicus heeft voorgeschreven en dan de medicijnen desnoods dagen later ophalen, helpt ook niet. Je vraagt je dan af of dit ligt aan de organisatie in een apotheek of de goede samenwerking van de branche onderling om het publiek correct te dienen.

Evenzo de dienstverlening bij banken is heel slecht geregeld! Een pas benoemde directeur bij een bepaalde bank is meer bezig zichzelf te promoten door een videoboodschap op de site van die bank dan te starten met adequate dienstverlening. Door de toenemende digitalisering van de dienstverlening bij deze bedrijfstak wil men het publiek tegemoet komen. Echter een foutje met het veranderen van een e-mailadres kan er al toe leiden dat de rekening volledig wordt geblokkeerd. En dat moet dan juist op een vrije dag of in het weekend gebeuren. Dit is gewoon weerzinwekkend! En bellen naar de betreffende afdeling duurt veelal uren terwijl de kosten voor het bellen gewoon doortikken. Met name mensen die vanuit het buitenland bellen zijn door de te lange wachttijden aan de telefoon veel tijd tevens geld kwijt voor het te lang in de wacht staan. Gerenommeerde bedrijven hebben meermaals een apart nummer voor mensen die uit het buitenland bellen om de klantenservice te verhogen. Zou dat wellicht ook iets voor alle dienstverleners in Suriname zijn!

In ons digitale tijdperk wordt het beleid in de publieke sector alsmede andere sectoren navenant van tijd tot tijd aangepast om de service te vergemakkelijken. Maar dan moet het ook echt makkelijker worden. Want anders is een verandering nog geenszins een verbetering als de irritaties alleen maar toenemen zoals door een slecht functionerende helpdesk. Dan is het beter om op de oude vertrouwde voet voort te gaan.

Ambulance, brandweer en politie zijn diensten waar de telefoon onmiddellijk opgenomen moet worden. Het is dringend noodzakelijk dat een cultuuromslag plaatsvindt bij de dienstverleners in Suriname. De telefoon gewoon op zaterdagmorgen aan laten staan voor beantwoording terwijl er niet wordt gewerkt, is zeer onbeschoft naar het publiek. Dan wordt er verondersteld dat de zaak open is omdat er wel bedrijven zijn die op deze dag hun deuren openen. 

Het was onverantwoord dat sommige banken en verzekeringsmaatschappijen (ook de filialen) op 22 januari jl. hun deuren de hele dag hadden gesloten door allerlei drogredenen te verzinnen. Zelfs telefonische bereikbaarheid was onmogelijk! We hebben toch genoeg vrije dagen in Suriname?

Door onder andere genoemd handelen wordt veel schade toegebracht aan onze broze economie. Het wordt hoog tijd dat beleidsmakers voorts andere verantwoordelijken alternatieven verzinnen om de klantenservice en klantenbinding te vergroten. Zo kan het toch echt niet door blijven gaan? Een goede en blijvende regulering zal velen tot tevredenheid stemmen!

Robby Roeplall 
Advertenties

Saturday 29 February
Friday 28 February
Thursday 27 February