Aardbeving Turkije: minstens 22 doden
25 Jan, 10:33
foto
Reddingswerkers zoeken naar overlevenden in een ingestort gebouw na een aardbeving in Elazig, Turkije. (Foto's: Reuters)


Minstens 22 mensen zijn gedood en meer dan 1.000 anderen zijn gewond geraakt bij een krachtige aardbeving in Oost-Turkije. De aardbeving met een kracht van 6.8, had als epicentrum de stad Sivrice in de provincie Elazig. De beving zorgde ervoor dat gebouwen instortten en bewoners de straat op renden.

Negenendertig mensen zijn uit het puin getrokken. Reddingswerkers vrezen dat met meer dan 20 gevangen zitten in de ingestorte gebouwen. Aardbevingen komen veel voor in Turkije - ongeveer 17.000 mensen stierven in 1999 in een aardbeving in de westelijke stad Izmit.

De aardbeving heeft zich vrijdag om ongeveer 20:55 uur lokale tijd voorgedaan. Bevingen werden ook gevoeld in buurland Syrië, Libanon en Iran. Meer dan 200 naschokken werden geregistreerd in de onmiddellijke nasleep.

De Turkse rampen- en noodbestrijdingsdienst (Afad) zei dat meer dan 400 reddingsteams op weg waren naar de regio, samen met bedden en tenten voor de ontheemden. Zij waarschuwde mensen om niet terug te keren naar beschadigde gebouwen in geval van naschokken.

Afad zei dat 18 mensen waren gestorven in de provincie Elazig, terwijl de officiële telling in Malatya vier is. De gouverneur of Malatya zei echter eerder dat zes mensen daar waren gestorven. Tv-beelden toonden hulpdiensten die verwoed zochten naar overlevenden.

Een vrouw werd ongeveer 13 uur na de aardbeving onder het puin vandaan getrokken, zeggen ambtenaren. Ze werd gered nadat ze haar familieleden vanaf haar mobiele telefoon had gebeld en hen had verteld waar ze gevangen zat. Maar een 12-jarige jongen die werd gered uit het puin stierf later in het ziekenhuis.

"Het was heel eng - meubels vielen op ons. We renden naar buiten," citeerde persbureau AFP de 47-jarige Melahat Can die in de stad Elazig woont.

De getroffen regio ligt ongeveer 550 km ten oosten van de hoofdstad Ankara, is afgelegen en dunbevolkt. Details van schade en dodelijke slachtoffers kunnen daardoor traag bekend worden.

Ambtenaren hebben bedden, tenten en dekens naar het gebied gestuurd, waar de nachttemperaturen regelmatig onder nul dalen. In haar advies op zaterdagochtend zei de noodautoriteit dat de temperatuur was gedaald tot -8 °C. De Turkse Rode Halve Maan heeft ook honderden personeelsleden gestuurd met noodvoorraden, zei het.

Sivrice, een stad met ongeveer 4.000 inwoners, is een populaire toeristische plek aan de oever van het Hazar-meer, de bron van de rivier de Tigris.
Advertenties