Column: Politieke Borrelpraat 594
12 Jan, 22:42
foto


"Heren van de sopie, zie hoe de olievondst binnen enkele dagen de focus van ons volk compleet heeft veranderd."
"Klopt! Opeens hadden weinigen meer aandacht voor een veroordeelde militair die tegen zijn vonnis in verzet was gegaan en al of niet wilde verschijnen."
"Wat ik zeker heel opvallend vond, was dat zowat alle reacties op de olievondst geen jubelarij uitstraalden, maar bedachtzaamheid, matiging, nuchtere constateringen."
"Ja, als de directeur van het tot het bot door de aandeelhouder leeggeplunderde staatsoliebedrijf een glas champagne heft: het is hem gegund, vergund, begund en hergund: Eli-a-lasi is nu Eli-a-wini, omdat Eli-bin-sabi dat Olie-bin-Eli."
"Klopt, maar ik hoor al die rondspringende podiumpastor hijgend juichen en met schorre stem uitstoten: Doe-bai, da mik mi saka kong lai, hai-hai, Doe-bai, no wai-wai, me come shopping and hopping."
"Je verzint, je overdrijft, mijn ondervoorzitter doet niet zo."
"De PRO-advocatenpartij heeft geschreven dat Dubai in feite een dictatoriale sultan-creatie is."
"Jawel, maar de advocaten zijn het niet zozeer eens met dat dictatoriale gedeelte, maar wel met het gedeelte dat de olie-inkomsten zijn geïnvesteerd in een super draaiende stadstaat die banken, bedrijven, ICT, toeristen, handel en noem maar wat faciliteert. Ze hebben een aantal grootste dingen ter wereld daar."
"Net zo zei de respectabele Lothar Steenbok via de telefoon aan Bolim Burglim, the star on the frontcover van Barcode, die niet door Faik van Sky is gecoached en gevormd, maar meer door zichzelf."
"Ik zeg: vlieg nooit te hoog, blef-blef nooit te luid, want aan elk touw komt eens een eind."
"Je kletst mang, gewoon afgunst. Wat zei die Lothar Steenbok?"
"Dat onze deskundigen in een onafhankelijke commissie moeten gaan plannen hoe we onze olie-inkomsten gaan investeren. Hij haalde het voorbeeld van Noorwegen aan dat zijn aardolie in fondsen heeft geïnvesteerde en nu renteniert het hele land daarop."
"Wij willen voordat we over drie tot vijf jaren inkomsten uit die Apache-bron halen, die nu al met feesten en corruptie, oftewel ‘sjweef-teki’, gaan opmaken."
"Je verpandt de huid, voordat je de beer geschoten hebt."
"Zoals in o.a. de Afrikaanse olielanden is gebeurd; daar is de bevolking ‘armer door olie’ geworden en een paar dozijn Doebai’s daar aan de top, zoals die Obiah-njang-mang en z’n super corrupte zoon, rijden in Lamborghini’s, Ferrari’s en Bugatti’s met gouden stuur en idem velgen."
"Wat hebben wij met die miljarden aan Nederlandse schenkingsmiddelen na onze onafhankelijkheid gedaan? Whoepsie-foetsjie."
"Gedane zaken nemen geen keer."
"Zeg ik ook, met betrekking tot de overname van de stuwdam en het ter ziele gaan van de bauxietindustrie."
"Ben ik met je eens. Ik word toch zo kotsmisselijk van al dat achteraf gehuil en geblèr over die overname van die stuwdam. Jeetjes mang, het is voorbij, a klari, a keba. Kijk toch vooruit hoe we die dam zo lang mogelijk in ons voordeel kunnen draaien, want die is niet zo nieuw meer."
"In dat opzicht geef ik onze Sergiyow Abotokrieng groot gelijk. Ook met betrekking tot die olievondst. Men moet niet gaan denken dat we straks op gratis benzine zullen rijden en dat soort luilekkerland-dingen. We gaan er keihard voor moeten werken."
"Klopt! En hij zei ook duidelijk dat de inkomsten uit die oliebronnen eerst gaan naar degenen die hun geld hebben geïnvesteerd en grote risico’s hebben genomen om die olie te vinden. Big up, Sergio, schilder geen dromen en Doebai’s voor luilakken en populisten, maar de keiharde realiteit van de big oil business."
"En we moeten er rekening mee houden dat we in de nadagen van de booming olie-industrie leven; West-Europa bijvoorbeeld schakelt massaal over naar andere energiebronnen."
"Klopt, dus wat we er nog uit kunnen halen, moeten we waardevast investeren. Kijk maar naar Noorwegen."
"Dan zullen we een deskundig, integer en niet-politiek gebonden staatshoofd moeten hebben. Daar staat en valt alles mee."
"Wie zei: we moeten niet hebzuchtig zijn?"
"Is dat niet degene die onze zeegrens met Guyana met z’n primitieve passer en gradenboog ging nameten en daarmee die rare knik naar onze kant toe, precies waar nu de eerste grote aardolievondsten in Guyana liggen, heeft goedgekeurd?"
"Maar wan ogri tya wan bun, gerechtigheid is geschied. Net aan de andere kant van die rare knik in die zeegrenslijn vindt die kleine Apache samen met die grotere Franse Total onze olie, hoe heet die put? Makka 1 of zo?"
"Zoiets, maar we gaan die bron van Apache omdopen in Winnetou, de Apacheheld uit dat geweldige jeugdboek van Karl May: Old Shatterhand en Winnetou. Gunst, wat heb ik toch genoten van die serie."
"Maar broeder Carlo, we moeten die boorput geen Winnetou gaan noemen, maar Wi-win-toe, we winnen ook. Of: we winnen twee, want het zijn twee bronnen onder elkaar."
"Maar een paar schreeuwers willen onze focus gericht blijven houden op die veroordeelde die op 22 januari met een modowaka zal verschijnen voor de rechters."
"Wat een potsierlijk gedoe. Dit is niet leuk meer."
"Ook dat jong, leuk vrouwmens dat op die bermvergadering stoere taal uitkraamde, mijn gunst, wat een schandalige vertoning was dat! Onwetend arm kind, dit zal haar haar leven blijven achtervolgen, zoals die ene Bonk met z’n donkige uitspraak dat a volk moes go dede gi a leider."
"Maar kijk hoe de paarse Zanderij-eenheid van het volk snel kan verwaaien, die hou je echt niet 5 maanden in stand, vooral niet na onze olievondst."
"Daarom schreeuwt opa Ramon dat hij de straat zal overnemen. In 1980 was het de staat, nu de straat. Wat een afgang."
"Ik begrijp hem, ik voel met hem mee. Want Paars niet meer aan de macht is voor hem: einde van de vreetmaarraaktijd, van de pimp my wagon-tijd."
"Daarom ook een bigi big up voor vakbondsman Borry Rebenstein die terecht fel ageert tegen de oproep om de straat op 22 januari te vullen."
"Ik ben benieuwd of die jaknikkende DeeCee vergunning gaat geven."
"Als we geen vergunning krijgen, dan nemen we die, geen geL*&% nanga st*&#."
"Ach, met stoere taal laat je eerder je zwakte dan je kracht zien, zoals die krachttermen-advocaat Irwin von Barba."
"Ik zeg: een rondje op onze boorput, hierbij tot Wi-wien-toe-1 gedoopt."
"Yaaah, la we zuipe, la we zuipe."
"Ach, jij blèrt altijd zo platvloers als je gratis kan drinken. Zeg toch beschaafd: proost, of cheers, of santé."
"Gloek-gloek."

Rappa
Advertenties