Aandelen Apache stijgen 27% na olievondst in Suriname
08 Jan, 00:01
foto
Apache Corp. heeft dinsdag de grootste eendaagse winst geboekt in bijna 50 jaar. De aanleiding daartoe is de 'significante' olievondst voor de kust van Suriname.


De aankondiging van Apache Corp en Total SA dat ze een belangrijke olieontdekking hebben voor de Surinaamse kust, heeft de aandelen van Apache de lucht ingejaagd met bijna 27%. Het is de grootste eendaagse winst van het bedrijf in bijna 50 jaar. De exploratie activiteiten in blok 58 werden nauwlettend gevolgd door de olie-industrie. Staatsolie-directeur Rudolf Elias zegt dat Suriname nooit meer hetzelfde zal zijn na deze olievondst.

De Staatsolie-topper had gehoopt dat de discussies over de richting die Suriname zal opgaan na een winbare commerciële olievondst, voor de vondst hadden plaatsgevonden. "Nu is het echter achteraf. Laten we hopen dat wijsheid prefereert boven hebzucht en egoïsme," zegt Elias aan Starnieuws. Hij voegt eraan toe "juist in de jaren voordat de echte productie begint."

De ontdekking, die een makelaar "één van de meest verwachte in de wereld" heeft genoemd, wordt gezien als cruciaal voor de inspanningen van Apache om de afhankelijkheid van de Alpine High-onderneming in het Perm-stroomgebied van Texas te verminderen. De activiteiten van Apache in Alpine High hebben hebben geleden onder de kelderende aardgasprijzen.

Analisten zeiden dat het nog niet mogelijk was om vast te stellen hoeveel olie de put zou genereren, maar het is net over de grens van de olievondsten van Exxon Mobil in de kustwateren van buurland Guyana. Exxon Mobil heeft zo'n 15 vondsten gedaan, die goed zijn voor meer dan 6 miljard vaten olie.

Apache zei dat de put een geologisch model bevestigde met 73 meter olie en 50 meter lichte olie en gascondensaat. De evaluatieplanning duurt nog voort. "Deze ontdekking kan echt transformerend zijn voor een bedrijf dat echt een achterstand heeft opgelopen sinds de Alpine High-ontdekking," zei Stifel-analist Michael Scialla.

Analisten van RBC Capital Markets noemden de ontdekking ook 'significant', maar Cowen & Co waarschuwde dat het jaren zou kunnen duren voordat een aanzienlijke cashflow Apache zou bereiken vanwege de deal met Total. De overeenkomst van Apache met Total omvatte $ 100 miljoen vooruitbetaling en kosten voor exploratie.

Apache rapporteerde een gestage daling van de productie in de laatste twee gerapporteerde kwartalen van 2019 en heeft het boren bij Alpine High verminderd, waarschuwend dat het kapitaal daaruit zou kunnen verplaatsen als de gasprijzen niet herstellen. Het heeft ook toegezegd om dit jaar 20% minder uit te geven aan kapitaaluitgaven.

"Het is binair. Gisteren was Suriname niets waard en nu: we weten niet wat het waard zal zijn," zei BofA Global Research-energieanalist Doug Leggate. “Maar het feit dat ze nu een ontdekking hebben ... voor Total, als een zeer groot bedrijf, is minder belangrijk. Voor een bedrijf van de grootte van Apache is dit een potentiële keerpunt."

Leggate heeft US$ 8 toegevoegd aan de waardering van de makelaar van Apache en heeft het aandeel geüpgraded van 'Neutraal' naar 'Kopen'.

Suriname had eerder nog geen commercieel haalbare olie-ontdekkingen gedaan, en de vondst markeert ook een potentieel keerpunt voor de economie van het land. President Desi Bouterse zei na de bekendmaking van de olievondst :"We moeten ons hoofd koel houden" en voegde eraan toe "laten we alle negativiteit elimineren en kijken hoe we Suriname kunnen helpen met deze enorme vondst van voorzienigheid."
Advertenties

Sunday 16 February
Saturday 15 February
Friday 14 February