Opwarming aarde rode draad in nieuwjaarsboodschappen
03 Jan 2020, 10:13
foto
Bisschop Karel Choennie tijdens de eucharistievering op nieuwjaarsdag in de kathedrale basiliek. (Foto: Edward Troon)


Klimaatsverandering en de gevolgen ervan zijn tijdens nieuwjaarsboodschappen een brandend onderwerp geweest. Bisschop Karel Choennie, heeft tijdens de eucharistieviering in de kathedrale basiliek zijn bezorgdheid over het klimaat geuit. António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties zegt in zijn nieuwjaarsboodschap dat klimaatverandering niet alleen een probleem op lange termijn is, maar het zich nu al gevaarlijk manifesteert.

Australië wordt geteisterd door hevige natuurbranden terwijl 4000 km noordelijker de Indonesië archipel overstroomt raakt door hevige moessonregens. De natuur is van slag en de oorzaak is de opwarming van de aarde.  “Wij kunnen het ons niet veroorloven de generatie te zijn die aan het prutsen was terwijl de planeet brandde,” benadrukt Guterres. 
“Alle bisschoppen van de Amazone samen met andere bisschoppen hebben eensgezind de ernst van de klimaatcrisis onder woorden gebracht. Deze crisis wordt door de mens veroorzaakt en moet een radicale verandering in de productie- en consumptiecultuur een halt worden toegeroepen. De mens schijnt echter de ernst van deze crisis niet te beseffen,” stelt Choennie. 

In zijn preek heeft de bisschop aan de hand van de Bijbel de rol van de mens aan de parochianen voorgehouden. “De Bijbel begint en eindigt met een paradijselijk visioen waarin de mens een grote rol speelt. De mens verspeelt de harmonie in het paradijs door gelijk aan God te willen zijn, daarmee verstoorde de mens eveneens de harmonie met de schepping. Doorns en distels groeiden op en de mens zou in het zweet van zijn aangezicht het brood moeten verdienen.”

De geestelijke gaf aan dat ondanks de ongehoorzaamheid van de mens, de Schepper hem de gelegenheid geeft om de schepping mede vorm te geven. “De mens heeft inderdaad mede ordening in de schepping gebracht; het land bewerken, dorpen bouwen, de bossen beheren en exploiteren, de rivieren, meren en zeeën bevissen, wordt gedaan in de context van ‘stewardship’. Een beheer namens God. De mens is echter steeds meer zijn eigen weg gegaan en heeft wederom de harmonie met God, de medemens en schepping verstoord. Velen menen dat mens een zichzelf vernietigende koers heeft gezet.”

Volgens Choennie is Suriname misschien geroepen om voor de wereld een voorbeeld te zijn van waar mensen in vrede en harmonie kunnen leven met zichzelf, God, de medemens en de schepping. “Wij kunnen de rijkdommen die wij hebben gebruiken om het leven van ons allen tot een goed leven te maken, wetend dat wij verantwoordelijkheid over ons doen en laten verschuldigd zijn aan onze Schepper uit wiens hand wij het leven en de rijkdommen hebben ontvangen. De president heeft mij gezegd en hij heeft het onlangs herhaald dat Suriname een voorbeeld voor de wereld zal zijn, als grootste exportproduct zullen wij vrede exporteren. Vrede is volgens de Bijbel vrucht van gerechtigheid. Ik zie vooralsnog niet dat dat de zaden van gerechtigheid worden gezaaid opdat wij onze schuren kunnen vullen met vrede.”

De bisschop legde uit dat aan het begin van het jaar de kerk het feest viert van Maria de Moeder Gods. Het staat geschreven dat Maria alles wat zij over het kind Jezus hoorde ‘in haar hart bewaarde en overwoog’. “Maria heeft niet meteen alles begrepen wat haar over haar zoon werd gezegd. Haar geloof rijpte langzaam zoals ons aller geloof. Het Woord van God in ons hart bewaren en overwegen zal ons ertoe brengen niet alleen hoorder maar ook uitvoerders van het woord te zijn. In de Bijbel is het hart van de mens de plaats waar kennis en  inzicht tot stand komen. Het is een wezenskern van de mens van waaruit alle bewustzijn en wijsheid ontspringt, van daaruit worden echte diep menselijke en beslissende besluiten genomen en vanuit het hart geeft de mens aan God de ruimte in zijn leven”, benadrukte de geestelijke.
Tot slot sprak Choennie de wens uit, “dat wij in 2020 meer zullen leven vanuit Gods Woord in het beheer van de schepping en op onze zoektocht naar export waardige vrede”. 

Edward Troon
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April