Districten nu beter voorbereid op rampen
16 Dec 2019, 20:37
foto
NCCR-coördinator kolonel Jerry Slijngaard, minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling en Margaret Jones Williams (vertegenwoordiger van de UNDP in Suriname) poseren met de districtscommissarissen voor de uitreiking van de districtsrampenplannen.


Alle districten krijgen een rampenplan op maat. De plannen zijn uitgezet door het Nationaal Coördinatie Centrum voor rampenbestrijding (NCCR) en bevatten algemene richtlijnen over het uitvoeren van rampenbeheersingssystemen voor de verschillende districten. NCCR-coördinator kolonel Jerry Slijngaard, zegt dat lokale overheden de verantwoordelijkheid hebben om als eerste actie te ondernemen, als zich rampen voordoen. Slijngaard sprak bij de uitreiking van de plannen, afgelopen vrijdag in Courtyard by Marriot Paramaribo.

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling en Margaret Jones Williams (vertegenwoordiger van de UNDP in Suriname) hebben met Slijngaard de plannen uitgereikt. Per district zijn er op basis van specifieke omstandigheden en unieke risicofactoren, tips opgenomen. Suriname heeft in de afgelopen jaren gewerkt aan het maken van een rampenplan op districtsniveau, met richtlijnen over het optreden bij klimatologische of andersoortige calamiteiten.

De plannen zijn geschreven in het kader van het Enhancing the Early Flood Warning System and Disaster Responce Mechanism in Suriname Project. Dit project wordt financieel ondersteund door twee projecten van het United Nations Development Program (UNDP): het Global Climate Change Suriname project en het Caribbean Climate Change Partnership, meldt de voorlichting van RO.

Dikan is blij dat nu de protocollen vastgesteld zijn en er vaste richtlijnen zijn geschapen over het beheersen van rampen. Er zijn ook richtlijnen uitgezet over het afstemmen van de diverse diensten op elkaar. “Hoewel niemand op rampen zit te wachten, moet je te allen tijde daarop voorbereid zijn,” aldus Dikan.

Slijngaard zegt dat de focus van eerste response altijd bij de districten zelf moet liggen. Het rampenplan zal gebruikt worden als leidraad voor het rampencomité om trainingen te verzorgen in de ressorten. “NCCR zal niettemin de nodige assistentie verlenen.” Williams legt een verband tussen het hoog risico op rampen voor de Surinaamse gemeenschap en het feit dat bijna 90% van de populatie in de kustvlakte leeft. Het gevolg daarvan is dat de meeste activiteiten zoals bedrijvigheid, evenementen, export en beweging van personen er plaatsvinden. Ook de meeste overheidskantoren zijn in het kustgebied. “Wij moeten daarom dus voorbereid zijn op rampen. Samenwerking is hierbij van essentieel belang,” aldus Williams.
Advertenties