Suriname benadrukt op ACP-top 'non-interventie' standpunt
11 Dec, 11:31
foto
Regeringsleiders en vertegenwoordigers van ACP-landen op de summit in Nairobi, Kenia. Minister Yldiz Pollack-Beighle vertegenwoordigt de president. (Foto: Buza).


Suriname ‘elke vorm van interventie en inmenging in de interne aangelegenheden van onze soevereine staat en elk ander soeverein land, krachtig van de hand’. Suriname maakt zich sterk voor het mede uitdragen van de nieuwe richting van de ACP (ex-Europese koloniën) voor versterking van multilateralisme. Dit zei minister van Buitenlandse Zaken Yldiz Pollack-Beighle bij de start van de 9e ACP Heads of State and Government Summit in Nairobi, Kenia. Suriname zal volgens de bewindsvrouw blijven pleiten voor de handhaving van internationaal recht en democratie. De bewindsvrouw vertegenwoordigt president Desi Bouterse aan het hoofd van de Surinaamse delegatie tijdens deze topontmoeting.

Minister Pollack-Beighle zei tijdens haar speech maandag dat Suriname als jonge onafhankelijke natie in het ontwikkelingsproces te maken heeft gehad met verschillende uitdagingen en zijn standpunt over multilateralisme. Uitdagingen die zich niet alleen uitstrekken op financieel, economisch en milieugebied, maar ook op politiek gebied.
“De door mijn regering gekozen weg is om onze mensen voorop te stellen: sociale huisvesting, onderwijs en toegang tot basisgezondheidszorg blijven onze prioriteiten, maar ook om los te komen van de pogingen van koloniale en extraterritoriale dominantie en patronage, een benadering die grote tegenstand ondervindt”, laat de bewindsvrouw optekenen via het Nationaal Informatie Instituut. 

“Suriname heeft een democratisch gekozen regering, bereidt zich voor op Algemene, Vrije en Geheime verkiezingen in mei 2020 en zal geen enkele poging om onze democratisch gekozen regering en president te verwijderen accepteren”, benadrukte de minister. “Elke interventie of inmenging in de aangelegenheden van soevereine staten is in strijd met de beginselen van het VN-Handvest en de belangrijkste doelstellingen van onze organisatie”, zei Pollack-Beighle. Ze pleitte voor standvastigheid in dit standpunt, om de relevantie van de ACP te benadrukken.

Suriname onderstreept de gekozen richting van de ACP voor inzet van multilateralisme, welke de toon moet zetten voor belangrijke ontwikkelingen. Op dit moment staat multilateralisme voor grote uitdagingen. “Suriname gelooft in het versterken van multilaterale mechanismen en ondersteunt de cultuur van diplomatie en dialoog, in plaats van de dreiging en het gebruik van unilaterale dwangmaatregelen”, zei Pollack-Beighle. 

De 9e ACP-Staatshoofden en Regeringsleiders Vergadering, die werd geopend door gastheer president Uhuru Kenyatta, staat ook in het teken van het transformatieproces dat de ACP ondergaat om een internationale organisatie te worden. De ontmoeting wordt bezocht door een recordaantal staatshoofden. Naast het centrale thema: A Transformed ACP, committed to multilateralism, zijn ook klimaatverandering, vrede en veiligheid en intra-ACP samenwerking belangrijke onderwerpen op de agenda.

Monday 27 January
Sunday 26 January
Saturday 25 January