Gevolg protesten: Chilenen stappen massaal op de fiets
06 Dec, 06:40
foto
Nu verkeersmeubilair vernietigd is tijdens protesten in Chili, hebben de mensen zich gewend tot hun fietsen. (Beeld: Reuters)


Chilenen pakken steeds meer de fiets om aan het werk te gaan, nadat weken van rellen het metrosysteem van Santiago hebben ontwricht. Honderden stoplichten zijn vernietigd en gebroken glas en puin zijn achtergelaten in de eens geordende straten.

Bij de onrust, het ergste waarmee Chili te kampen heeft sinds het in 1990 uit de dictatuur is gekomen, zijn ten minste 26 doden gevallen. Er is meer dan US$ 1,5 miljard aan bedrijfsverliezen veroorzaakt, waardoor de economie is verwoest. Hoewel de protesten de laatste weken zijn afgenomen, blijft de schade aan straten, pleinen en de metro, bestaan. Verkeer wordt regelmatig gestremd op kruispunten in de binnenstad die nu geen stoplichten meer hebben en waar automobilisten voor zichzelf moeten zorgen.

Fietsen is de voor de hand liggende oplossing, zegt Tomas Echiburu, een onderzoeker bij het Urban Development Center aan de Universidad Catolica in Chili. "Voor de crisis … passeerden hier 450 fietsers per uur tijdens piekverkeer," zei hij. "Onmiddellijk na de crisis is die hoeveelheid verdubbeld tot 900 per uur."

Het aantal fietsen is tegenwoordig in de spits op veel kruispunten groter dan auto's, en fietsers in glimmende nieuwe Spandex-uitrusting en fluorescerende helmen, vervolgen hun pad langs een rij met bomen omzoomde fietspaden door een groot deel van het zakendistrict.

"Sinds de crisis begon, zijn de straten gevuld met fietsers", zei de 60-jarige Ana Guzman, terwijl ze zich begaf naar een lokaal gezondheidscentrum om te werken. "Vroeger kon je rustig lopen, maar nu is het allemaal overbelast."

Lokale fietsenwinkels hebben de vruchten geplukt. "De verkoop is in versnelling gegaan," zei Jorge Arancibia, een lokale winkeleigenaar. "Mensen moeten rondlopen en dus hebben ze hun oude fiets te voorschijn gehaald of hebben een nieuwe gekocht."
Advertenties

Sunday 24 May
Saturday 23 May