Antigua en Barbuda sceptisch over import palmen uit Suriname
01 Dec, 08:36
foto
Een palmenkwekerij. Suriname heeft aangeboden palmplantjes te leveren aan Antigua en Barbuda.


Antigua en Barbuda heeft zijn twijfels over het aanbod van de regering van Suriname om tienduizenden zaailingen en/of jonge boompjes te leveren om de meer dan 100.000 palmbomen te vervangen die de laatste tien jaar zijn aangetast en uiteindelijk zijn gestorven aan de dodelijke  vergelende ziekte. Het Surinaamse aanbod is echter nog niet geaccepteerd.

Jenill Gore-Francis, hoofd plantenbescherming van Antigua en Barbuda heeft tijdens een ontmoeting woensdag met kabinetsleden haar ernstige zorgen geuit over de geplande import van de regering. Kabinetswoordvoerder, minister van Informatie Melford Nicholas, zei dat de grootste zorg van Gore-Francis is dat er meer ongedierte in hun biosfeer binnendringt.

Gore-Francis is bang voor de import van een plaag die niet inheems is in Antigua en Barbuda, bekend als de bruine plaag. Ze zei dat het niet getuigde van wijsheid bij het uitwisselen van het ene soort ongedierte voor het andere. Nicholas zei dat ondanks de zorgen van de functionaris, "de ontwikkeling vereiste dat lopende en onderliggende angsten worden vervangen en op een bepaald moment moeten we de risico's nemen …berekende risico's."

"Vaak," verklaarde Nicholas, "voeren wij programma's en initiatieven uit waar risico's inherent zijn en wat u moet doen, is deze beheren. En dus denk ik dat we geen mening kunnen hebben, omdat we ons zorgen maken en bang zijn voor iets ergs dat we niets doen… dat soort verlamming werkt niet."

De regering zegt echter dat het haar due diligence doet. Minister van Handel, Paul Chet Greene, heeft ook een bezoek gebracht aan Suriname om getuige te zijn van de duizenden palmen die worden gekweekt en zijn bestemd voor Antigua. "Er is daar een andere biosfeer dan de onze," zei Nicholas over Suriname. "Ze hebben aangegeven dat de planten die ze ons zouden hebben aangeboden, resistent zijn tegen bepaalde soorten ongedierte. En ik denk dat wat de minister van Handel hier met het gewasbeschermingsagentschap heeft gedaan, is om het gesprek op gang te brengen…beginnend bij nul om de angsten die Gore-Francis en haar team mogelijk hebben weg te maken.
Advertenties