Breaking: Bouterse veroordeeld tot 20 jaar cel
29 Nov 2019, 15:24
foto
De Krijgsraad in de burgerkamer heeft vonnis geveld. President van de militaire rechtbank, Cynthia Valstein-Montnor, wordt geflankeerd door Suzanne Chu (links) en Rewita Chaterpal. (Foto: Raoul Lith)


Hoofdverdachte Desi Bouterse in het 8 decemberstrafproces, is zojuist door de Krijgsraad veroordeeld tot 20 jaar cel. Er is geen gevangenneming gelast. Het voorlezen van het lijvige vonnis , met een uitvoerige motivatie - waarbij ingegaan is op de getuigenverklaringen - heeft veel tijd in beslag genomen. Na anderhalf uur vroeg auditeur-militair Roy Elgin om een schorsing. Deze zaak heeft, met een korte schorsing, ruim vier uur in beslag genomen. Tegen Bouterse heeft het Openbaar Ministerie 20 jaar cel geëist.  Binnen twee weken mag er beroep worden aangetekend. 

President Bouterse vertoeft op dit moment in de Volksrepubliek China, waar hij op staatsbezoek is. 
De zitting tegen de overige verdachten in de militaire kamer moet nog volgen. Deze was gepland voor 13.00 uur. Dit geruchtmakende megaproces heeft twaalf jaar geduurd. Het gerechtelijke vooronderzoek is kort vóór de verjaring (18 jaar) in 2000 begonnen in opdracht van het Hof van Justitie, na een vordering van nabestaanden en organisaties. 

De tenlastelegging in deze zaak was moord en uitlokking tot moord. Dit onder voorbedachte rade (na kalm beraad), waarbij de vijftien mensen opzettelijk van het leven zijn beroofd. De andere strafbare feiten, zoals vrijheidsberoving en marteling, zijn verjaard. De Krijgsraad oordeelt dat wettig en overtuigend bewijs is geleverd in deze zaak. 

De vijftien mannen, critici van het militaire bewind, die vermoord zijn op 8 december 1982: 
John Baboeram (36), advocaat
Bram Behr (31), journalist verbonden aan weekblad Mokro
Cyrill Daal (46), voorzitter van de Moederbond 
Kenneth Gonçalves (42), advocaat en deken van de Surinaamse Orde van Advocaten
Eddy Hoost (48), advocaat
André Kamperveen (58), ondernemer, eigenaar van ABC Radio, voormalig minister van Jeugdzaken, Sport en Cultuur en vicepresident van de FIFA
Gerard Leckie (39), psycholoog en decaan van de Economische Faculteit van de Universiteit van Suriname
Sugrim Oemrawsingh (42), wis- en natuurkundige 
Leslie Rahman (28), journalist verbonden aan het dagblad de Ware Tijd/vakbondsleider 
Surendre Rambocus (29), luitenant die de leiding had van de couppoging van maart 1982 tegen Bouterse en in november 1982 door de Krijgsraad was veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf
Harold Riedewald (49), advocaat
Jiwansingh Sheombar (25), militair die beschuldigd werd van betrokkenheid bij de couppoging van maart 1982 en hiervoor door de Krijgsraad veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf
Jozef Slagveer (42), journalist en directeur van persbureau Informa
Robby Sohansingh (37), ondernemer
Frank Wijngaarde (43), journalist en radio-omroeper bij ABC Radio.

Vakbondsleider Fred Derby die ook gevangen genomen was, is de enige die toestemming kreeg van Bouterse om Fort Zeelandia levend te verlaten. Zijn belastende verklaring is ook voorgelezen door de Krijgsraad in de motivatie van het vonnis. 
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March