Moengo is ready voor 44e Srefidensi viering
25 Nov 2019, 00:00
foto
Moengo is er helemaal klaar voor om de 44e jaardag van de republiek te vieren. (Foto's: René Gompers)


Vandaag zal 44 jaar Srefidensi groots gevierd worden in Moengo, district Marowijne. “We zijn helemaal ready, helemaal ready, yes!” zegt districtscommissaris (dc) Kenya Pansa, enthousiast. Zondag waren er al activiteiten. Veiligheid heeft hoge prioriteit. Een paar wegen zijn afgesloten. Een netwerk van dranghekken staat er ook al. De grijze traliemuur loopt vanaf de hoofdingang van Moengo langs winkels, gebouwen en andere objecten. Het defilé en de parade zullen vandaag om 10 uur al plaatsvinden.

“Vanaf zondag zullen de wegen in Moengo voor zwaar materieel afgesloten zijn,” deelt Pansa mee. De hoofdingang, de Kapitein Chris Silosweg, zal op 25 november al in de vroege ochtenduren zijn afgesloten. Hier is het verzamelpunt en beginpunt van de marcheerroute van de troepen en militair zwaar materieel. “Om in Moengo te komen zal men gebruik moeten maken van de Burnsideweg en de Bushman Hillweg,” informeert Pansa. De activiteiten zijn geconcentreerd langs de Lijnweg, het centrum van Moengo.

De eerste Srefidensi activiteit is zaterdag geweest. Toen is het werkstuk MOENGO onthuld, grote 3D letters in de kleuren van de Surinaamse vlag. Het stuk is een Srefidensi cadeau van de overheid aan Moengo. Het stuk staat tussen de kunstwerken die geproduceerd zijn door Tembe Art Studio van Marcel Pinas. Tijdens de onthullingsceremonie is aangegeven dat er meer bezoek wordt verwacht met MOENGO. Er staan ook een paar betonnen tafels en banken voor menig bezoeker aan MOENGO en de andere kunstwerken, om te ‘chillen.’ Een paar honderd meters vanaf de kunststukken, begint het netwerk van dranghekken te lopen tot in het centrum van Moengo.

Een deel van het tralienetwerk markeert de route die de gewapende machten, hun voertuigen en de internationale bikers colonne zullen afleggen. Het traliewerk loopt soms vlak voor langs enkele winkels, sommige staan dicht bij de straat.  “De winkels zijn gesloten vanuit veiligheidsoogpunt,” zegt Pansa. “Ze verkopen flessen, je hebt djogo's, je hebt sterke drank. Om te voorkomen dat men de flessen kapot slaat en iemand ermee gaat verwonden…je weet maar nooit wat kan gebeuren, men is in beschonken toestand, men denkt niet na wat ze doen…is er besloten om uit veiligheidsoverwegingen de winkels te sluiten op 24 november in de avond tot 26 november in de ochtend.”

Er zijn genoeg stands om toch aan een biertje te komen, deelt de dc mee. Alcoholische dranken zullen in bekers verkocht worden. Buiten het centrum van de activiteiten zullen er ook standjes komen om de gemeenschap te accommoderen. “Ik zeg niet dat men gewoon dingen kan verkopen,“ benadrukt ze. “Men moet aan eisen voldoen, er zijn daar strikte maatregelen voor.” Pansa heeft op 22 november de winkeliers meegedeeld dat zij voor en na de feestdag, voor de veiligheid gesloten moeten zijn. Dit is niet in goede aarde gevallen bij een deel van de winkeliers en de lokale bevolking.

René Gompers
Advertenties

Tuesday 19 January
Monday 18 January
Sunday 17 January