Beighle: ‘China a no un basi, un a no China basi’
17 Nov 2019, 00:00
foto
Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken krijgt een rondleiding van China ambassadeur Liu Quan tijdens de expo ‘The Chinese in Me’. (Foto: Ranu Abhelakh)


Suriname en China gaan een nieuwe fase in van strategisch partnerschap, zegt minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken. “Het is goed dat u als Chinese Surinamer ook weet dat China Surinames grootste ontwikkelingspartner is.” De minister sprak zaterdag tijdens de opening van de fototentoonstelling ‘The Chinese in Me’ in het Chinese verenigingsgebouw Kong Ngie Tong Sang. “Er is een uitstekende relatie, gebaseerd op wederzijds respect en voordeel. Dus China a no un basi en un a no China basi.”

Volgens de minister moeten mensen dit goed beseffen. China levert een grote bijdrage in de ontwikkeling van Suriname. Beighle gaf aan dat ze een eindeloze opsomming van projecten kan doen. De minister liet zich ontvallen dat Suriname financieringsprojecten zal ondertekenen met China tijdens het staatsbezoek van president Desi Bouterse aan Beijing binnenkort. Zo noemde ze de Dalian-projecten, “we zijn nu beland bij Dalian V, zo meteen onze airport. We gaan ook een landbouwcentrum opzetten”. 

De bewindsvrouw sprak de hoop uit dat de banden ooit eens worden opengegooid. De Surinaamse regering werkt aan een directe vliegverbinding en visumafschaffing, zodat de twee volken elkaar beter kunnen leren kennen. “En als landen, vrienden, volkeren en familie inderdaad een dag naar China kunnen gaan – niet om te wandelen, maar om onze relatie te gaan versterken.”

Volgens Beighle brengt de fototentoonstelling ons terug naar het verleden en toont die de historische relatie aan. Suriname heeft een bevoorrechte positie in het zakendoen met China. In tegenstelling tot andere landen heeft Suriname niet slechts een jonge diplomatieke relatie met China, maar een band die 166 jaar terug gaat.

Beighle is blij dat de Chinese ambassadeur Liu Quan heeft ingezien dat Surinamers ook Chinezen zijn. Ze stelde dat vier generaties terug mogelijkerwijs aangeeft dat elke Surinamer een beetje Chinees in zich heeft. Ze juicht het fotoproject toe omdat de relatie niet alleen historisch cultureel, maar wetenschappelijk wordt onderbouwd. De tentoonstelling draagt hieraan bij.
Advertenties