Bolivia: President Evo Morales treedt af onder druk
11 Nov, 00:00
foto
President Evo Morales heeft zijn ontslag in een televisie-toespraak bekendgemaakt. (Foto's: Reuters)


De Boliviaanse president Evo Morales is afgetreden na aanhoudende onrust na zijn betwiste herverkiezing vorige maand. Internationale waarnemers hebben zondag opgeroepen om het verkiezingsresultaat nietig te verklaren, en zeiden dat ze "duidelijke manipulaties" van de stemming van 20 oktober hadden gevonden.

Morales stemde in met de bevindingen en kondigde zijn voornemen aan om nieuwe verkiezingen te houden - na herstructurering van het verkiezingsorgaan van het land. Maar politici - en de leger- en politiechefs - hadden hem aangespoord om op te stappen.

In een televisie-toespraak zei Morales: "Ik neem ontslag als president." Zijn vicepresident, Alvaro Garcia Linera, heeft ook ontslag genomen. Demonstranten gingen de straat op om het te vieren. Ze zongen "ja, we kunnen" en staken vuurwerk af.

Bolivia zat wekenlang vast in een chaos van anti-regeringsprotesten. De onrust was het direct gevolg van berichten over verkiezingsfraude bij de presidentsverkiezingen. Minstens drie mensen stierven tijdens botsingen. Sommige geüniformeerde politieagenten sloten zich ook aan bij de demonstranten.

Zondag zei de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), die de verkiezingen volgde, dat het bewijs had gevonden van grootschalige gegevensmanipulatie en het resultaat van de vorige verkiezingen niet kon goedkeuren.

Gedurende de dag bleef de druk op Morales toenemen, toen verschillende van zijn politieke bondgenoten aftraden. Sommigen vreesden voor de veiligheid van hun families. De legerleider, generaal Williams Kaliman, drong er ook bij Morales op aan, af te treden "om pacificatie en het handhaven van stabiliteit mogelijk te maken". Het leger zei ook dat het operaties zou uitvoeren om gewapende groepen die de demonstranten aanvielen, te "neutraliseren".

Morales kondigde zijn ontslag kort daarna aan en zei: "Ik vraag u om te stoppen met het aanvallen van de broers en zussen, stop met branden en aanvallen." Hij was aan zijn vierde termijn als president begonnen.