Vegetarian Food Festival: Vlees en vis hoeven niet
10 Nov, 08:36
foto
Noreen Hooplot-Vreden aan, voorzitter van stichting Eat Yourself Healthy, de organisator van de beurs. Zij inspecteert het gerecht van Chef Che Gonzales uit Trinidad & Tobago. (Foto's: René Gompers)


Vandaag is de tweede tevens laatste dag van het Vegetarian Food Festival. Er staat wederom heel wat op programma over vegetarisch eten en een gezonde levensstijl.  “We willen de mensen bewust maken dat al dat vlees en vis niet hoeft,” geeft Noreen Hooplot-Vreden aan. Zij is voorzitter van stichting Eat Yourself Healthy, de organisator van de beurs. “Het is niet dat we mensen dwingen om vegetariër te worden hoor. Maar het is wel zo dat studies hebben uitgewezen dat vegetarische levensstijl gezonder is,” benadrukt Hooplot.  

De beurs is zaterdag, op de eerste dag, heel goed bezocht. Deze wordt gehouden op het terrein van de Suriname Hospitality and Tourism Training Centre aan de Gravenberchstraat. “We merken dat het drukker wordt elk jaar, de bewustzijn groeit,” deelt Hooplot mee. “Ook zijn niet alle bezoekers vegetariërs. De interesse is er zeker wel.” Al vanaf de ingang worden de bezoekers al iets aangeboden. Op de terugweg ook. Soms is het wennen aan wat je proeft, andere producten vallen direct in de smaak. Uiteraard is er ook veel te koop, van bruin brood tot pasta. 

“Sommige mensen zeggen dat hun lichaam een tempel is,” merkt Hooplot op. “Maar ze zeggen ook dat ze van alles mogen eten. Maar als je zegt dat je lichaam een tempel is, moet je heel voorzichtig zijn met wat je eet. Het kan vervuild raken. De zogenaamde ‘lyfe style’ ziektes als diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten zijn veel gehoorde klachten. Het is bewezen dat een ‘vegan life style’ een positieve invloed kan hebben op het lichaam. Mensen die vleesloos eten of geen dierlijke producten gebruiken, merken het helemaal. Dat is wat we op de beurs promoten.” 

Maar vegan en vegetarisch zijn betekent niet automatisch gezond zijn, benadrukt Hooplot. Sommige mensen gebruiken nog teveel vet bij de bereiding, gebruiken teveel suikers of snoepen nog veel. Een veelgehoorde klacht is dat vegetarisch eten duur is. “Maar steak is ook duur,” merkt Hooplot op. “Vlees hoeft niet elke dag. Ik geloof dat als men één of twee keer in de week vlees gebruikt het gezond is. Ik geloof niet dat als het elke dag gebeurt, het nog is. Vegetarisch is misschien duur, is je tempel het niet waard, is het je gezondheid niet waard?” 

Vegetariërs zijn een vergeten groep, geeft Hooplot aan. “Op feestjes bijvoorbeeld ga ik niet eens meer naar het buffet,” lacht ze. “Er is toch niets voor mij. Men weet ook niet echt wat het betekent om vegetariër te zijn. Daarom houden we ook lezingen daarover.” 

De beurs is van 11 uur tot 17.00 uur. Chef Che Gonzales uit Trinidad & Tobago, die op de eerste dag al snel was uitverkocht, is weer van de partij, alsook de Indiase ambassade en Swami Vivekananda Cultural Centre. Zij zullen naast lezingen ook kookdemonstraties geven. Proeven hoort er uiteraard ook bij. 

René Gompers