Bolivia: Demonstranten knippen haren burgemeester af
08 Nov, 06:46
foto
Enkele uren na de belaging werd burgemeester Patricia Acre van de regerende Mas partij in Bolivia, aan de politie overgedragen. (Foto's: Reuters)


Demonstranten van de oppositie hebben de burgemeester van een klein stadje in Bolivia, aangevallen. Ze hebben haar op blote voeten door de straten gesleept, hebben haar met rode verf besmeurd en haar hoofdhaar, met geweld afgeknipt.

Patricia Arce van de regerende Mas-partij werd na enkele uren overgedragen aan de politie in Vinto. Het is de laatste in een reeks gewelddadige botsingen tussen voorstanders en tegenstanders van de regering, na controversiële presidentsverkiezingen. Tot nu toe zijn minstens drie mensen gestorven door het geweld.

Een groep anti-regeringsdemonstranten blokkeerde een brug in Vinto, een klein stadje in de provincie Cochabamba in centraal Bolivia, als onderdeel van hun voortdurende demonstraties na de presidentsverkiezingen op 20 oktober. Er waren geruchten verspreid dat twee tegenstanders van de oppositie in de buurt waren gedood in botsingen met aanhangers van de zittende president, Evo Morales. Die geruchten hebben een boze groep ertoe aangezet naar het stadhuis te marcheren.

De demonstranten beschuldigden burgemeester Arce van het opzetten van aanhangers van de president om een ​​blokkade die ze hadden opgezet, te doorbreken. Ze gaven haar de schuld voor de gerapporteerde doden, waarvan er later één werd bevestigd.

Te midden van geschreeuw van 'moordenares, moordenares' sleepten gemaskerde mannen haar op blote voeten door de straten naar de brug. Daar lieten ze haar knielen, knipten haar haar en dompelden haar in rode verf. Ze dwongen haar ook om een ​​ ontslagbrief te ondertekenen.

Arce werd uiteindelijk overgedragen aan de politie die haar naar een lokaal gezondheidscentrum bracht. Haar kantoor werd in brand gestoken en de ramen van het stadhuis werden ingegooid.

Dood student
De persoon die is gedood in botsingen tussen voor- en tegenstanders van president Morales werd geïdentificeerd als de 20-jarige student Limbert Guzmán Vasquez. Artsen zeiden dat Guzmán Vasquez een gebroken schedel had die mogelijk door explosieven was veroorzaakt. Hij is de derde persoon die is gedood sinds de botsingen tussen de twee partijen op 20 oktober zijn uitgebroken.

De spanning is hoog opgelopen sinds de verkiezingsnacht, toen het resultaat onverklaarbaar 24 uur lang werd onderbroken. De schorsing leidde tot vermoedens onder aanhangers van oppositiekandidaat Carlos Mesa dat er is gemanipuleerd met het resultaat om Morales, die sinds 2006 aan de macht is, nog vijf jaar aan te houden.

Het eindresultaat gaf Morales iets meer dan de voorsprong van 10 procentpunten die hij nodig had om direct te winnen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Verkiezingswaarnemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) uitten hun bezorgdheid en een audit door het orgaan is momenteel aan de gang. Mesa heeft de controle echter verworpen met het argument dat deze zonder zijn of zijn partij is overeengekomen.

Morales heeft Mesa ervan beschuldigd een staatsgreep in scène te zetten. Aanhangers van beide partijen hebben zich in La Paz en andere steden tegenover elkaar geplaatst.
Advertenties

Monday 24 February
Sunday 23 February
Saturday 22 February