Suriname en Azerbaijan verdiepen relatie
27 Oct 2019, 12:42
foto
Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken en haar collega van Azerbaijan, Elmar Mammadyarov, tekenen een MoU. (Foto: NII)


Suriname en Azerbaijan hebben een intentieverklaring getekend voor het opzetten van een politiek consultatie mechanisme tussen beide landen, ter structurering van diplomatiek overleg voor verdere versteviging van de relatie. Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken heeft een ontmoeting  gehad haar collega van Azerbaijan, Elmar Mammadyarov, om de vanaf 2011 bestaande bilaterale relatie verder gestalte te geven. Deze ontmoeting vond plaats vrijdag in de hoofdstad Baku.

Ook werden, vanwege het belang van de verdere uitdieping met deze bilaterale partner, gesprekken gevoerd met de Ministers van Onderwijs en Energie. In dit verband zijn op verzoek van Suriname verschillende beurzen en trainingsmogelijkheden toegezegd op Bachelors, Masters en Doctoraal niveau aan zeer vooraanstaande Universiteiten in Azerbaijan. Ook zal er op korte termijn met elkaar in contact worden gestaan in verband met de benutting van de mogelijkheden in de mijnbouw samenwerking. De samenwerking zal geconcentreerd worden op met name de gebieden van sport, energie en mijnbouw (inclusief olie en gas), meldt het ministerie via het Nationaal Informatie Instituut. 

De bewindsvrouw heeft eveneens een bezoek gebracht aan de Universiteit vallende onder het ministerie van Buitenlandse Zaken t.w. Azerbaijan Diplomatic Academy (ADA) Universiteit, waarmee een intentieverklaring is getekend voor de samenwerking met het Suriname Diplomaten Instituut. De eerste diplomaten zullen al in december 2019 deelnemen aan volledig gefinancierde diplomaten training aan de ADA Universiteit. De ADA Universiteit heeft ongeveer 4000 studenten, waarvan 200 internationale.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May