Venezuela bemachtigt zetel in VN-mensenrechtenraad
17 Oct, 22:49
foto
Venezuela heeft een zetel in de VN-Mensenrechtenraad gewonnen, ondanks pogingen om de regering van president Nicolás Maduro ervan te weerhouden.


Venezuela heeft een zetel in de VN-Mensenrechtenraad bemachtigd, ondanks de wijdverbreide kritiek op zijn slechte reputatie op het gebied van mensenrechten. Tijdens een vergadering van de Algemene Vergadering van de VN in Genève, werd Venezuela gekozen voor één van de 14 nieuwe zetels in het orgaan van 47 leden.

De regering van Nicolás Maduro heeft de ontwikkeling een "belangrijke prestatie" genoemd.  Zijn regering wordt beschuldigd van het vasthouden, martelen en willekeurig arresteren van oppositiefiguren. Meer dan 50 landen erkennen Maduro niet langer als de legitieme leider van het land. De VS en de meeste regeringen in Latijns-Amerika - evenals EU-landen zoals Frankrijk, Duitsland, Spanje en het VK - steunen oppositieleider Juan Guaidó als interim-president.

China, Cuba en Rusland blijven Maduro steunen, terwijl anderen - waaronder Mexico - hebben aangedrongen op een dialoog tussen beide partijen.

Brazilië en Venezuela wonnen de twee Latijns-Amerikaanse zetels in de organisatie die donderdag beschikbaar waren. Costa Rica kondigde deze maand zijn eigen kandidatuur aan om Venezuela ervan te weerhouden een termijn van drie jaar te bemachtigen. Leden werken wereldwijd om mensenrechten te handhaven en te bevorderen.

Afgevaardigden in de kamer juichten de stemming toe, waarbij Brazilië 153 stemmen kreeg, Venezuela 105 en Costa Rica 96. Twee dagen geleden spoorde Louis Charbonneau van Human Rights Watch de lidstaten aan om tegen Venezuela te stemmen. "Een stem voor Venezuela is een stem voor de marteling, moord en straffeloosheid die handelsmerken zijn geworden van de regering van president Nicolás Maduro", zei hij. De stemming noemde hij een "klap in het gezicht van de miljoenen die het land zijn ontvlucht".

In september kondigde de VN-Mensenrechtenraad plannen aan om een ​​onderzoeksmissie naar Venezuela te sturen om vermeende mensenrechtenschendingen te onderzoeken. De regering van Maduro veroordeelde het besluit.

De Algemene Vergadering van de VN heeft donderdag in totaal 14 leden van de Mensenrechtenraad gekozen uit vijf regionale blokken. Duitsland, Nederland, Libië, Mauritanië, Namibië en Sudan werden onbetwist gekozen, maar moesten nog steeds een meerderheid krijgen.

Armenië, Polen, Indonesië, Marshalleilanden, Zuid-Korea en Japan verslaan de concurrentie in hun regionale blokken om zetels te winnen - Japan voor een tweede termijn. Irak en Moldavië waren niet succesvol.