Kunstenaar Pinas niet te spreken over ontruiming
30 Sep 2019, 00:56
foto
Kunstwerken van Tembe Art Studio worden uit het oud Suralco Ziekenhuis te Moengo, verwijderd.


Kunstenaar Marcel Pinas, eigenaar van Tembe Art Studio van Stichting Kibbii, is er niet over te spreken dat zondag de kunstwerken uit het gebouw te Moengo zijn verwijderd door arbeiders van de aannemer. De regering heeft aangekondigd dat in het oude Suralco Ziekenhuis, waar de studio gevestigd is, een middelbare school komt. Pinas zegt aan Asosye radio en tv dat terwijl er gesproken wordt, de ontruiming plaatsvindt.  

De raadsman van Pinas zal vandaag contact maken met de overheid om na te gaan wat er gaande is. De kunstenaar is zondag naar Nederland vertrokken. Hij was in Paramaribo toen zijn werknemers alarm sloegen over de ontruiming. Pinas vraagt zich af of het om een maffia-staat gaat, dat de regering op deze manier handelt. Hij vindt dat er geen respect wordt getoond voor kunstwerken van internationale kunstenaars. Hij betwijfelt of de arbeiders van de aannemer deskundig zijn om kunstwerken te verwijderen en te vervoeren. 

Nadat eerder commotie is ontstaan over dat de studio moest worden ontruimd, is er volgens Pinas gesproken met het kabinet van de president. Raadsadviseur Jules Wijdenbosch heeft het gesprek geleid. De stichting heeft intussen haar zienswijze op papier gezet. Hierop is er geen reactie gekomen, zegt Pinas. Tot zijn ontsteltenis is overgegaan tot verwijderen van kunstwerken, terwijl er nog gesproken wordt. Hij vindt deze kwestie niet in de haak. 

De kunstenaar merkt op dat wanneer burgers zich misdragen, zij worden opgesloten. "Mag de overheid zich zo gedragen en het recht in eigen handen nemen?", vraagt Pinas zich af. "Waar zijn de normen en waarden en het respect gebleven? Wat voor voorbeeld wordt er gegeven aan de jongeren?"
Advertenties

Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May