Handelspact EU en Mercosur op de helling
21 Sep, 02:52
foto
Landbouwgroepen behoorden tot de eersten die bezwaar maakten tegen de EU-deal, voordat branden in het Amazone-regenwoud wereldwijde aandacht trokken. (Getty Images)


Een voorgestelde handelsovereenkomst tussen de Europese Unie (EU) en 11 Zuid-Amerikaanse landen is nu onzekerheid, nadat een belangrijke commissie van het Oostenrijkse parlement in een stemming het voorstel heeft afgewezen.

De concept-handelsovereenkomst werd in juni aangekondigd, maar tienduizenden bosbranden in het Amazone-regenwoud deze zomer hebben de bezorgdheid onder de EU-landen aangewakkerd. Bedreigingen voor de landbouwsector zijn ook een overweging voor het veto van de Oostenrijkse wetgever.

De EU stemde in met de handelsovereenkomst met de Mercosur, een handelsblok dat 11 Zuid-Amerikaanse landen vertegenwoordigt. Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay zijn volwaardige leden, terwijl Guyana, Peru, Ecuador, Chili, Colombia, Bolivia en Suriname, aangesloten leden zijn.

Frankrijk en Ierland hadden ook hun bezorgdheid geuit over de Amazone-branden en dreigden de deal te blokkeren. "De overeenkomst zou slecht zijn geweest voor onze landbouw, maar vooral slecht voor de bescherming van het klimaat en de rechten van werknemers in Zuid-Amerika," zei de Oostenrijkse wetgever Jorg Leichtfried.

Oostenrijk zal op 29 september verkiezingen houden, waarna leden van de nieuwe regering het veto kunnen intrekken. De tekst van de voorgestelde deal is naar verwachting niet voltooid tot volgend jaar.

De voormalige Oostenrijkse minister van Landbouw, Elisabeth Koestinger, zei dat het goedkeuren van de deal de verkeerde boodschap zou zijn. "Het regenwoud wordt afgebrand in Zuid-Amerika om weiden te creëren om vervolgens kortingsrundvlees naar Europa te exporteren," zei Koestinger. "De EU moet dat niet belonen met een handelsovereenkomst."

Milieuactivisten zeiden dat dit jaar tot nu toe meer dan 70.000 branden in de Amazone hebben gewoed, een toename van 84 procent ten opzichte van vorig jaar. Amazon Watch, een in Californië gevestigde waakhond zonder winstoogmerk, zei dat de Braziliaanse regering onder Jaïr Bolsonaro, boeren heeft aangemoedigd om vuur aan te maken om weiden te creëren.