Elias streeft naar clusteren laboratoriumwezen
24 Aug, 20:30
foto
Minister Antoine Elias van Volksgezondheid wil het laboratoriumwezen clusteren. (Foto: René Gompers)


Minister Antoine Elias van Volksgezondheid bekijkt wettelijke mogelijkheden om het laboratoriumwezen in Suriname samen te brengen. Met het samenbrengen wil hij dat onderzoekingen efficiënter worden. Het laboratoriumwezen moet naar een hogere standaard en moet helpen de gezondheidszorg en voedselveiligheid te garanderen. Elias heeft zijn mededelingen vrijdag gedaan op zijn ministerie van Volksgezondheid, waar hij donaties voor het Centraal Laboratorium in ontvangst heeft genomen.

“We willen de labs bijeen brengen zodat we efficiënter en nog meer onderzoeken kunnen doen,” licht Elias toe. “We gaan heel wat wetgeving moeten veranderen. Sinds 1952 is er geen verandering geweest in de wetgeving als het over levensmiddelen gaat,” haalt hij  als voorbeeld aan. De bewindsman merkt op dat het volk beschermd moet worden tegen schadelijke producten. Spullen moeten op basis van goed laboratoriumonderzoek van de schappen kunnen worden gehaald. Al vanaf de haven zouden we de producten moeten kunnen testen en onderzoeken, vindt Elias.

Een gedegen onderbouwing is ook belangrijk om de overheid in te dekken en rechtszaken te voorkomen. “Het moet niet zo zijn dat je de handelaren gaat pesten en zomaar producten uit de schappen haalt, anders krijg je rechtszaken aan je broek," zegt Elias. Er moet eerst goed onderzoek zijn verricht, voordat we overgaan tot zo een stap of overgaan tot het weren van het product uit je land.” Het “clusteren van de labs” moet een samenwerking worden tussen de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Volksgezondheid en Handel, Industrie en Toerisme.

“Vandaar dat we de wetgeving willen versterken, we willen naar nog hogere standaarden gaan. En daarvoor heb je labonderzoeken nodig,” benadrukt hij. Elias wil het Centraal Lab bij BOG en het Lab van LVV. “We willen ze clusteren en in wetgeving gooien, zodat er daar uiteindelijk een autoriteit uit ontstaat. Men gaat dan niet meer langs elkaar werken, want dat is niet goed voor de efficiëntie en hoogwaardigheid van de controles. Als je samenwerkt, kan je veel meer bereiken. Dat is ons hoofddoel.”

René Gompers
Advertenties

Monday 24 February
Sunday 23 February
Saturday 22 February