Maatregelen tegen illegaal praktiseren als fysiotherapeut
13 Aug, 08:54
foto


Fysiotherapie heeft zich binnen de Surinaamse samenleving tot een vast en stabiel begrip ontwikkeld en tegenwoordig weet pakweg eenieder dat de fysiotherapeut de 'fysiotherapeut' is en geen masseur. Het beroep heeft zich de afgelopen decennia enorm ontwikkeld en zo zijn er binnen Fysiotherapie diverse interne specialisaties. Eén hiervan is Extra Corporeal Shockwave Therapy of makkelijk gezegd shockwave. 

Shockwave zorgt ervoor dat hardnekkige spier- en peesklachten of deformiteiten weggeslagen of 'weggeshocked' worden. Enkele voorbeelden die hier aangepakt worden zijn de hielspoor, de tennis elleboog, de fasciitis plantaris en schouderpeesproblematieken.

De wetenschappelijke onderbouwing van shockwave is dat er collageen fibrous (ongezond) weefsel geshocked wordt en dat deze plaats maakt voor gezond weefsel. Dit stimuleert zo het herstelproces van het gestoorde gebied. Om dit in de gaten te houden wordt er alvorens shockwave therapie te starten eerst een Musculoskeletaal Ultra Sonografisch onderzoek verricht o.t.w. een echo gemaakt. Het shockwave proces vereist dus: onderzoek, behandelen, evalueren, herevalueren en continueren. 

Dit proces duurt gemiddeld 18 maanden tot 2 jaar. Dit is heel goed om te delen met menig lezer, omdat ik recent een advertentie onder mijn neus geschoven kreeg door een collega. De advertentie geeft aan dat er een 'shockwave expert' uit Nederland naar Suriname komt om te praktiseren in een apotheek voor 2 weken. U kunt hier uw klachten laten screenen en behandelen in 2 weken.

De eerste vraag die bij mij opkomt is: hoe behandelt deze expert een klacht die wetenschappelijk bewezen op zijn vroegst 18 maanden hersteltijd nodig heeft in 2 weken? Andere vragen die bij mij eveneens opkomen zijn: wie is deze Nederlandse expert? Wie geeft hem het recht om 2 weken even te komen werken in Suriname om daarna weer terug te gaan naar Nederland. Wat voor meerwaarde geeft dit aan het beroep fysiotherapie in Suriname? 

Uit nader onderzoek blijkt dat de 'expert' nergens aangemeld staat in Suriname en niet geregistreerd staat bij de nodige instanties hier te lande. Ik heb zo mijn eigen conclusies getrokken en zie dit als een regelrechte belediging naar elke hardwerkende fysiotherapeut in Suriname. Een regelrechte belediging naar elke fysiotherapeut die ernaar streeft om adequaat het beroepsprofiel fysiotherapeut uit te dragen naar  de samenleving en dit vooral te bewerkstelligen met de juiste competenties.

Gezien bovengenoemde ontwikkeling wens ik graag dat er vanuit de Surinaamse Vereniging voor Fysiotherapie alsook het ministerie van Volksgezondheid er maatregelen worden getroffen tegen het illegaal praktiseren binnen de Gezondheidszorg van Suriname op iedere wijze inclusief de hierin omschreven case.

Sharla Bhagwandin
Physical Therapist/MSU echografist advanced/Shockwave Therapist certified

Saturday 30 May
Friday 29 May
Thursday 28 May