Opnieuw grote olievondst in Guyana
13 Aug, 03:27
foto
De nieuwste olievondst van Tullow Oil is gedaan in het Orinduik blok in het offshore gebied van Guyana.


Tullow Oil heeft in zijn offshore concessie gebied in Guyana een grote olie-ontdekking gedaan, waardoor zijn aandelen zijn gestegen. Het bedrijf heeft maandag gezegd dat zijn offshore Guyana-boorprogramma beter dan verwacht, is gestart. Aandelen van het in London gevestigde bedrijf sprongen met 20% omhoog.

De ontdekking bij de Jethro-1-put in het Orinduik-blok in Guyana volgt op een aantal recente exploratiesuccessen door Exxon Mobil Corp in het aangrenzende Stabroek-blok, met ontdekte oliereserves van meer dan 5 miljard vaten. Paul McDade, CEO van Tullow, zei dat Jethro-1 naar verwachting meer dan 100 miljoen vaten olie zal bevatten, wat  boven de verwachting is. Het bedrijf begint deze maand met het boren van een tweede put, Joe-1.

"Het lijkt erop dat we iets hebben dat we zullen ontwikkelen. Het lijkt erop dat we een lange termijn bedrijf hebben in Guyana," vertelde McDade aan Reuters. Guyana heeft nog geen olieproductie, hoewel Exxon naar verwachting volgend jaar zal beginnen met de productie. De olie-industrie zal naar verwachting de economie van buurland Guyana transformeren.

Mark Bynoe, de directeur van het Ministerie van Energie van de Guyanese regering, zei dat de ontdekking bewees dat er een groot potentieel was voor commerciële oliereserves op diepere niveaus van de offshore-ondergrond van het land. "Dit is een belangrijke ontwikkeling voor de coöperatieve Republiek Guyana, omdat het bijdraagt ​​aan het verdere risico-opheffing van de diepe en ultradiepe zone," zei Bynoe in een verklaring. "Het ministerie van Energie wordt aangemoedigd door de grote mate van ontdekking."

De resultaten van de twee putten, evenals een derde vooruitzicht in het nabijgelegen Kanuku-blok, zullen volgend jaar worden beoordeeld met het doel over te gaan tot snelle ontwikkeling, zei McDade.

Tullow heeft een belang van 60% in het Orinduik-blok terwijl Total SA in Frankrijk en de beursgenoteerde Eco Atlantic Oil & Gas Ltd in Toronto elk 15% bezitten. Qatar Petroleum heeft de resterende 10% in handen. "Dit is een revolutionair moment voor Eco," vertelde Chief Executive Gil Holzman aan Reuters. Eco's aandelenkoers steeg meer dan 60%.

Eco verkocht vorig jaar een deel van zijn belang aan Total en de Franse oliegigant verkocht op zijn beurt 40% van zijn belang vorige maand aan Qatar Petroleum. De ontdekking geeft Tullow een boost na operationele problemen op het vlaggenschipveld in Ghana en vertragingen bij projecten in Oost-Afrika. "Dit is een kans om de strategie te veranderen voor Tullow en een kans voor junior partner Eco," zei RBC Capital Markets-analist Al Stanton.
Advertenties

Monday 25 May
Sunday 24 May