Verscherpte regels EU klap voor Surinaamse agro-export
15 Jul 2019, 06:24
foto
Een sopropo aanplant van het landbouwbedrijf Varasur, het toeleveringsbedrijf van Gopex International NV.


De verscherpte maatregelen van de Europese Unie  (EU) voor de import van groente en fruit zijn een zware klap voor Gopex International NV en het landbouwbedrijf Varasur. Het bedrijf is in de laatste fase van zijn Global Gap certificering, maar wordt nu geconfronteerd met deze nieuwe regels. Er wordt volgens hem niet gekeken naar bedrijven die voldoen of niet voldoen, maar naar het land van herkomst van de producten. Met de nieuwe regels van de EU dreigt Suriname markt voor groente- en fruitexport te verliezen. De eerste maatregelen gaan per 1 september in.

En precies daar wringt de schoen voor het bedrijf dat zich met veel moeite en grote investeringen een plaats in de lokale en exportmarkt heeft verworven. Net als de VEAPS pleit Gopex-directeur Bhiesnoe Gopal ook voor een plan van aanpak. Hij zegt dat Suriname moet leren van andere landen en vooruitlopend op calamiteiten de juiste maatregelen moet treffen. "Drin dresi wakti siki, dus."

Hij ziet in de nieuwe EU-maatregelen voor de import van landbouwgewassen een herhaling. Op gegeven moment was er een exportverbod voor garnalen en gerookte vis. Toen kwamen we met de moderne visdrogerijen, weet Gopal. Hij wijst erop dat de nieuwe maatregelen van invloed zullen zijn op de hele keten, boeren, exporteurs, transporteurs, leveranciers en uiteindelijk ook het land.

Gopal pleit voor het binnenhalen en beschikbaar zijn van de juiste bestrijdingsmiddelen voor de ziekten en plagen die er zijn en die er dreigen. Hij wijst erop dat elk gewas een ander middel heeft, elke ziekte heeft een ander bestrijdingsmiddel. "En aangezien we consumenten veilig voedsel willen geven, is het niet meer dan aannemelijk dat we gaan voor goede biologische bestrijdingsmiddelen."  Hij benadrukt dat de boeren die de gewassen planten goed moeten worden getraind en goed moeten worden ingelicht en geadviseerd over de juiste middelen en het gebruik ervan. "En de voorlichters moeten meer te zien zijn op het veld, daar is de plaats waar het allemaal gebeurt."

Oker en sopropo en ook manja zijn veelgevraagde items, weet de exporteur. "Voordat het zover komt dat deze producten worden verbannen van de exportmarkt om wat voor reden dan ook, moeten we ons huiswerk hebben gedaan." Hij ziet graag dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij de Good Agriculture Practice (GAP) registratie weer oppakt. Begin jaren 2000 was het ministerie al gestart met deze registratie, maar die is gaan verwateren. Bij de GAP worden data verzameld van onder andere wat er wordt geplant, waar er wordt het geplant, wat voor bestrijdingsmiddelen er worden gebruikt en hoe er wordt geplant. Bij calamiteiten is de herkomst van het product dan te traceren. 
Advertenties