Satca: Radarsysteem Zanderij vanaf 2014 defect
05 May 2019, 20:47
foto


Sinds 2014 is het radarsysteem op de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven defect. Vliegbewegingen met het radarsysteem kunnen al jaren niet waargenomen worden, zegt het bestuur van Suriname Air Traffic Controllers Association (Satca) in een persbericht. Vóór 2014 werkte het systeem wel, maar was niet officieel in gebruik. Luchtverkeersleiders moesten nog getraind worden op de radar control en de protocollen waren nog niet in orde voor de ingebruikname hiervan.

De bond van de luchtverkeersleiding voelt zich genoodzaakt officieel kennis te geven van de stand van zaken over het radarsysteem. Vooral vanwege het feit, dat de indruk wordt gewekt, dat de luchtverkeersleiders alle vliegbewegingen zouden kunnen en moeten waarnemen met het radarsysteem. Volgens het bestuur worden er vingerwijzigingen gedaan richting de luchtverkeersleiders na de recente incident met een Braziliaans toestel op het Surinaamse grondgebied. 

De vorige week is een Cessna het luchtruim geschonden. Het toestel is uitgebrand aangetroffen, niet ver van de luchthaven. De piloot lag levenloos enkele meters van het vliegtuig. De politie vermoedt dat er drugs moet zijn getransporteerd. Het onderzoek is nog gaande. Ook is het niet bekend wat er eventueel is gebeurd met de co-piloot die ook in het vliegtuig moet hebben gezeten. De piloot is uit het vliegtuig gehaald. Dat is vastgesteld op basis van de sporen. 

De Satca is ook meerdere malen in kennis gesteld door het hoofd van de Luchtvaartdienst, Faizel Baarn, dat er gewerkt wordt om het radarsysteem weer aan de praat te krijgen alsook het personeel te trainen zodra de middelen daartoe beschikbaar zijn. De Luchtvaartdienst is in de afrondende fase om middels het radarproject de service te verbeteren. Dit betekent, dat het radarsysteem binnen korte termijn gerepareerd zal worden en het personeel getraind zal worden om radar control services te bieden. 

De radar is meer een hulpmiddel voor luchtverkeersleiders om vliegtuigen veiliger boven het Surinaams grondgebied te begeleiden en verlicht hiermede de werkdruk van de luchtverkeersleiders. De invoering van dit systeem betekent ook, dat Suriname als land veel meer vliegbewegingen kan accommoderen met als gevolg meer inkomsten voor de Staat.Nu worden de vliegbewegingen bijgehouden aan de hand van de gerapporteerde posities door de piloten. 

Monday 10 August
Sunday 09 August