Kim Jong Un: VS te kwader trouw bij Hanoi top
27 Apr 2019, 19:42
foto
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un en de Russische president, Vladimir Putin tijdens de ontmoeting. (Foto: Gulfnews)


De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un heeft aan de Russische president Vladimir Putin te kennen gegeven dat hij gelooft dat de Verenigde Staten met kwade bedoelingen heeft deelgenomen aan de Hanoi-top in februari van dit jaar. Dit meldt de Noord-Koreaanse staatsmedium KCNA. Kim Jong Un heeft zijn tweedaagse top met de Russische leider vrijdag afgesloten.

Kim zou volgens KCNA tijdens de ontmoeting met Putin hebben aangegeven dat de situatie nu op het Koreaanse schiereiland stil is en een kritiek punt heeft bereikt. Hij zegt dat de vrede en veiligheid op het Koreaanse schiereiland volledig afhankelijk is van de toekomstige houding van de Westerse mogendheid en dat Noor-Korea zichzelf zal beschermen in elke mogelijke situatie. Diplomaten in Pyongyang gebruikten dezelfde taal als Kim bij het beschrijven van de Amerikaanse eisen op de top van Hanoi.

De tweede ontmoeting van de Amerikaanse president Donald Trump met Kim in Hanoi in februari eindigde eerder dan verwacht en zonder resultaat. Trump en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zeggen dat de twee partijen het niet eens konden worden over de verlichting van de sancties die worden opgelegd om Noord-Korea zover te krijgen om zijn kernwapenprogramma te elimineren. Terwijl Trump zegt dat beide partijen dingen op goede voet hebben gelaten, hebben Noord-Koreaanse functionarissen de VS ervan beschuldigd de onderhandelingen te hebben gesaboteerd.

Putin en Kim hebben na hun ontmoetingen geen documenten of overeenkomsten ondertekend, hoewel dat ook niet werd verwacht. Kim noemde de relatie "een kostbare schat van het volk van onze twee naties die een samensmelting is van het wederzijdse doel en de belangen op basis van de historische traditie."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May