Scholen Wageningen blijven open, rook ietwat verminderd
08 Apr 2019, 10:10
foto
De afgelopen dagen hingen zware rookwolken boven het wooncentrum van Wageningen.


De windrichting in Wageningen is vandaag gunstig voor de bewoners. De lucht is op dit moment helder, na dagen van dikke rookwolken. In de middag hebben de bewoners nog last van rook en asdeeltjes als de wind zich keert.

Wageningen heeft de afgelopen vier dagen veel last ondervonden van meerdere brandhaarden in het zwampgebied. Van de onderwijsgevenden in Wageningen, waar een Mulo en drie lagere scholen zijn gevestigd, verneemt Starnieuws dat het op dit moment meevalt en de noodzaak er niet was om de schooldeuren te sluiten.

Districtscommissaris Nisha Kurban-Baboe zei gisteren dat aan de hand van de ontwikkelingen vanochtend zou besluiten of de scholen gewoon voortgang zouden vinden. Een zwampgraafmachine van Staatsolie is een sleuf aan het graven tussen het brandend gedeelte en het niet-brandend gedeelte. Het vuur verplaatst zich langzaam, maar er was in de afgelopen dagen een zware rookontwikkeling wat voor heel wat ongerief heeft gezorgd in het wooncentrum van Wageningen.

De eerste brandhaard is op ongeveer een half kilometer afstand van het wooncentrum met zo'n 3.000 inwoners. Het zwampgebied is ontoegankelijk en kan alleen worden aangedaan door daartoe geschikt materieel. Gisteren zijn enkele bewoners in het Petronella Ziekenhuis behandeld voor ademhalingsproblemen. Na behandeling zijn ze heengezonden.

Een Telesur-medewerker in Wageningen vertelt aan Starnieuws dat het in de middag lijkt op 31 december, de jaarafsluiting in het stadscentrum na de pagara-estafette. Hij heeft vanochtend nog asdeeltjes van zijn bed moeten afkloppen. Het is de windrichting die volgens hem bepaald hoeveel last de bewoners hebben van de rook van de branden die nog steeds woedden. Het droge weer maakt het er niet gemakkelijker op. Een zware regenbui, zou het probleem wegmaken, zegt de medewerker aan Starnieuws. "Maar de rookontwikkeling is in ieder geval minder dan vier dagen geleden."