Frankrijk blij met cocaïnevangst; biedt Suriname meer hulp
05 Feb 2019, 00:59
foto
Franse ambassadeur Antoine Joly: Frankrijk wil Suriname helpen met de versterking en verbetering van de middelen op de haven. (Foto: Ranu Abhelakh)


Frankrijk is zeer ingenomen met de cocaïnevangst van ruim 2200 kilogram in januari op de Jules Sedney Haven. Het land biedt Suriname nog meer hulp aan bij de drugsbestrijding. “We zijn gereed om te helpen met de versterking en verbetering van de middelen op de haven in Paramaribo ”, zegt de Franse ambassadeur Antoine Joly aan Starnieuws.

Drugsbestrijding is een uitdaging en Frankrijk werkt al samen met Suriname om ‘het systeem’ te verbeteren, benadrukt de ambassadeur. Bijvoorbeeld door werkbezoeken van de Franse douane aan Paramaribo en samenwerking tussen de twee de kustwachten. Maar er kan meer gebeuren. “We – de Europese Unie en niet alleen Frankrijk - staan gereed om nieuwe mogelijkheden te bieden op het gebied van drugs ontdekken in containers op de haven in Paramaribo”, geeft Joly aan. “We willen helpen om de services te versterken, in de vorm van trainingen of materiaal, zoals een nieuwe containerscanner.”

De politiesamenwerking en informatie-uitwisseling, komt intussen stap-voor-stap weer opgang. Nadat het Surinaamse parlement de 2006, politiesamenwerkingsovereenkomst in 2017 ratificeerde, stelde Frankrijk in september 2018 weer een politie-attaché aan voor Suriname. Commandant Nicolas Vignon uit de Gendarmerie werkt vanuit Cayenne en is regelmatig in Paramaribo, zegt Joly.

Uitbreiding landpatrouille
Tot dusver zijn er tussen november en januari drie gezamenlijke patrouilles aan land uitgevoerd. De Fransen zijn blij dat die eindelijk op gang komen. De implementatie - praktische uitwerking van de overeenkomst zorgde enige tijd voor vertraging. Partijen bekijken nu mogelijkheden om de patrouilles uit te breiden langs de grensrivier – verder dan alleen Albina of Saint-Laurent. De gezamenlijke patrouilles tonen de goede samenwerking aan.

Noodzaak overeenkomst
In de strijd tegen grensoverschrijdende criminaliteit en drugsbestrijding is er meer nodig. En voor een goed strafrechtelijk onderzoek is de overeenkomst 'wederzijdse juridische bijstand in strafzaken', een noodzaak. Parijs trappelt sinds 2017 om die met Paramaribo aan te gaan. Volgens de ambassadeur kunnen beide landen hiermee een belangrijk signaal geven in de gezamenlijke strijd tegen drugs. “Ik ben ervan overtuigd dat de Surinaamse zijde hiertoe bereid is.”

Bureaucratische rompslomp
Deze overeenkomst zal het werk tussen de Surinaamse en Franse justitiële autoriteiten vergemakkelijken. Wil een Franse rechter bijvoorbeeld in verband met een drugszaak, informatie uit Suriname, dan schrijft hij de Franse justitieminister aan. Die stuurt het verzoek door aan zijn collega van Buitenlandse Zaken, die dit doorgeleid naar de Franse ambassadeur in Paramaribo. Die stuurt het schrijven naar de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, waarna die het doorgeleidt naar de collega op justitie. Als de correspondentie vlot verloopt, krijgt de Surinaamse rechtbank het verzoek binnen en zal dan beslissen of zij hierop ingaat.

“Ik krijg soms verzoeken binnen die dateren van een jaar eerder”, schetst Joly de bureaucratische rompslomp. Met de overeenkomst wordt de samenwerking rechter tot rechter. Hij omschrijft die als “verlichting in de schakel en relatie, zonder al te veel diplomatieke bemoeienis”.

Joly heeft de ondertekening vaker aangehaald in zijn toespraken. Steeds komt iets ertussen, zoals problemen in de Nederlandse vertaling van het document. Mocht het zover zijn en partijen plaatsen hun naam eronder, dan volgt nog het ratificatieproces. De laatste keer (politiesamenwerkingsovereenkomst) duurde dit proces elf jaar in Suriname. De Fransen blijven positief gestemd en werken in afwachting van de handtekeningen, samen met hun Surinaamse partners verder.

Drugs vanuit Suriname
De coke in de megadrugsvangst was verstopt in een van de acht rijstcontainers en gereed voor verscheping. De volgende dag zou de export zijn vanuit Paramaribo naar Frankrijk, met een havenstop in Guadeloupe. Het komt steeds vaker voor dat de autoriteiten drugs uit Suriname onderscheppen in Guadeloupe en Europese havens. De coke zit verstopt in containers met houtblokken, bacoven of rijst.

Behalve de toenemende vangsten van duizenden kilo’s cocaïne in Franse zeehavens, kampt Frankrijk op elke vlucht tussen Cayenne – Parijs met het probleem van drugssmokkelaars. Naar schatting zitten er acht tot tien drugsmokkaars op elke vlucht vanuit Cayenne.

Systematische aanpak
Afgelopen vrijdag hield de Franse president een vervolg van zijn grand débat national in Parijs. Hij ontmoette functionarissen uit de Franse overzeese gebiedsdelen en kondigde een “systematische aanpak” van het drugsprobleem aan. De douane in Frans-Guyana onderschepte in 2018 ruim 1023 kilogram cocaïne bij drugskoeriers op vluchten van Cayenne naar Parijs. In 2017 nam zij 529 kg in beslag. Onderzoek wijst uit dat alle drugs vanuit Suriname komen.
Advertenties