De (academische) neergang van de AdeKUS
27 Jan 2019, 06:30
foto


Jaïr Schalkwijk, opleidingscoördinator masteropleiding Social Development & Policy gaat in een artikel uitvoerig in de situatie die is ontstaan op de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS). Hij constateert een academische neergang van de AdeKUS.

De oplossing van deze academische neergang is dat er geen politieke bemoeienis meer moet zijn op de AdeKUS en dat top talent (zowel bestuurlijk als academisch) wordt aangesteld om leiding te geven aan de hoogste onderwijsinstelling.

Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft de voorzitter van het bestuur van Adekus, professor Jack Menke, ontslag aangezegd per 1 februari 2019. Met de waarneming is belast Lothar Boksteen. Directeur van het Institute for Graduate Studies & Research (IGSR), Danny Lachmon, is buiten functie gesteld. De minister heeft op een persconferentie meegedeeld dat er 'vreemde geldstromen' zijn ontdekt bij IGSR en er zijn misstanden bij de PhD school. Eerder heeft hoogleraar Marten Schalkwijk zijn ontslag genomen omdat hij niet wenst samen te werken met het IGSR-bestuur.

Jair Schalkwijk merkt op dat Menke, Schalkwijk en Lachman behoren tot (schaars) topkader in Suriname en hebben reeds aangetoond via het IGSR dat ze van niets in enkele jaren het meest toonaangevende instituut van de AdeKUS hebben gemaakt. Menke, Schalkwijk en Lachman hebben volgens hem geen moeite met een uitgebreid CLAD-onderzoek, maar daarmee wordt het probleem niet aangepakt. Het probleem is namelijk van politieke aard.

U kunt het artikel hier downloaden.

pdf-icon.gif De_academische_neergang_van_de_Anton_de_Kom_Universiteit_van_Suriname_Jair_Schalkwijk.pdf                
Advertenties