Paus: Vrouwenmoord een plaag in Latijns-Amerika
27 Jan 2019, 04:41
foto
Paus Franciscus tijdens de opening van Wereldjongerendag in Coastal Beltway, Panama City. (Foto: Reuters)


Paus Franciscus heeft de leiders van Latijns-Amerika aangespoord om corruptie te mijden en bende-geweld, drugshandel en het doden van vrouwen aan te pakken. De kerkleider zei dat vrouwenmoord een "pest" was geworden in zijn geboorteland.

De paus sprak ook over migratie waarbij hij zei dat er meer moest worden gedaan om angsten en vermoedens te overwinnen omdat migranten op zoek waren naar een beter leven. In een ontmoeting met bisschoppen uit Midden-Amerika zei paus Franciscus dat veel jonge mensen "in de problemen belandden en geen kansen hadden, in zeer conflictueuze situaties zonder snelle oplossing: huiselijk geweld, het doden van vrouwen - ons continent ervaart hier een plaag - gewapende bendes en criminelen, drugshandel .... "

Volgens de Latijns-Amerikaanse economische commissie van de Verenigde Naties (Eclac) waren minstens 2.795 vrouwen in 2017 het slachtoffer van moord in Latijns-Amerika en de Caraïben. In El Salvador is dit fenomeen bijzonder acuut, met een verontrustende 10.2 femiciden per 100.000 vrouwen in 2017, aldus Eclac.

De paus zei dat gezinnen waren 'verbroken door een economisch systeem dat geen prioriteit gaf aan personen en het algemeen welzijn, maar speculatie tot een' paradijs 'maakte."

Enkele honderdduizenden jongeren hebben donderdag deelgenomen aan de openingsceremonie van de Wereldjongerendag van de katholieke kerk - de reden voor het bezoek van de paus. Hij heeft hen verteld dat ze de moed moeten hebben om dingen te veranderen.

In een toespraak tot de Panamese president Juan Carlos Varela en het corps diplomatique, zei Franciscus dat de jonge mensen van het continent eisten dat hun politieke leiders eerlijk, transparant, eenvoudig was en "zich tegen alle vormen van corruptie verzetten".

Vorig jaar bleek uit een Transparency International-rapport over corruptie in Latijns-Amerika dat meer dan de helft van de ondervraagden in 20 landen geloofde dat hun regering de corruptie niet aanpakte en één op de drie zei dat ze steekpenningen moesten betalen voor openbare diensten.

Franciscus prees de mensen in de Latijns-Amerikaanse kerk, die net als de vermoorde Salvadoraanse aartsbisschop Oscar Romero geprobeerd had de waarheid levend te houden "tegen onrechtvaardigheid, de verspreiding van armoede en machtsmisbruik".
Romero, een kampioen van de armen, werd een icoon van de rechten van de mens in Latijns-Amerika toen hij in 1980 werd gedood door een rechtse doodseskader terwijl hij met de mis bezig was. Hij werd vorig jaar heilig verklaard.

Romero's pad naar heiligheid was vastgelopen onder twee vorige pausen, als gevolg van bezorgdheid van sommige bisschoppen in Latijns-Amerika en het Vaticaan dat hij overdreven politiek was. Maar Franciscus versnelde het na zijn verkiezing als de eerste Latijns-Amerikaanse paus in 2013.

In het verleden bekritiseerde Franciscus bisschoppen die zelfs na zijn moord slecht over Romero spraken en zeiden dat ze hem hadden belasterd en besmeurd. De paus zei dat Romero's naam voor sommigen "een vies woord" was geworden.
Hij vertelde Reuters in juni dat hij tijdens zijn bezoek aan Panama een stop wilde maken in het nabijgelegen El Salvador om te bidden bij het graf van Romero. Franciscus besloot later om in de toekomst een langere reis naar El Salvador te maken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May