SLM-directie: Bond moet betrouwbaarheid bewijzen
11 Sep 2018, 16:22
foto
SLM-toppers op een persconferentie vandaag. Van l-r: John Sandi, directeur Residence Inn, Steve Silos (financieel directeur SLM), CEO Gerard Lau en onderdirecteur Clyde Cairo. (Foto: Raoul Lith)


De directie van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) is niet te spreken over uitlatingen gedaan door de vakbond onder leiding van Robby Maaijen over het bedrijf. "De BP-SLM praat over harmoniemodel, maar begrijpt kennelijk niet wat een harmoniemodel inhoudt," stelde algemeen directeur Gerard Lau, vandaag op een persconferentie. De vakbond moet vertrouwen geven aan de directie om verder te kunnen gaan. De BP-SLM moet zich als betrouwbare partner opstellen, benadrukte Lau.

De directie voerde aan dat het niet klopt dat dochterondernemingen afgestoten zullen worden. Residence Inn Paramaribo wordt afgestoten omdat deze business verlieslatend is. Volgens financieel-directeur Steve Silos zijn alle personeelsleden intussen afgekocht, zonder dat er druk is gelegd op hen. Deze afkoopregeling heeft het bedrijf US$ 200.000 gekost. Volgens de directie was de bond aanvankelijk eens met de afkoopregeling, maar is hiermee naar vakcentrale C-47 gegaan. Daarna zou het bestuur van mening zijn veranderd.

Lau benadrukte dat SLM in twee tot drie jaar gezond gemaakt moet worden, zonder politieke bemoeienis. Dit heeft president Desi Bouterse als opdracht meegegeven aan de president-commissaris Jimmy Rosheuvel. Residence Inn Paramaribo was verlieslatend. Elke maand moest de SLM geld toeleggen. Om de SLM gezond te maken, moest dit onderdeel van Residence Inn afgestoten worden. Residence Inn Nickerie draait op winst en wordt behouden.

Een stappenplan moet ervoor zorgen dat het bedrijf gezond wordt gemaakt. Het is niet waar volgens de directie dat 200 personeelsleden zullen worden afgevloeid, zoals de bond heeft aangegeven. De leiding van het bedrijf is de mening toegedaan dat het bondsbestuur confidentiële interne informatie naar buiten heeft gebracht. Zij zal het vertrouwen van de directie weer moeten winnen om verder samen te kunnen werken.