Herrenberg wil vereeuwiging 'Grote 3'
10 Aug 2018, 02:47
foto
Henk Herrenberg wil vereeuwiging van de 'Grote 3'. Jagernath Lachmon en Jopie Pengel hebben al een standbeeld. Iding Soemita moet ook worden vereeuwigd met een beeld of plaquette.


Henk Herrenberg, voorzitter van de Nationale Commissie Jubileumjaren 2018, pleit voor een herdenkingsplek voor wijlen Iding Soemita. Hij behoort samen met Johan (Jopie) Pengel en Jagernath Lachmon tot de 'grote drie' van het eerste uur. Pengel en Lachmon hebben reeds een standbeeld op het Onafhankelijkheidsplein. Zij hebben aan de wieg gestaan van 'onze bromtji dyari', de harmonieuze samenleving.

De commissie heeft verschillende activiteiten gehouden rond de Dag der Inheemsen en de viering van 128 jaar Javaanse immigratie. Donderdag om 06.00 uur, heeft de commissie de daad bij het woord gevoegd. De 21 minuutschoten die in verband met 155 jaar Keti Koti afgevuurd zouden worden ter eerbetoon aan de gevallenen uit de slavernijperiode, werden door het Nationaal Leger in het dokter Snelle Park aan de Laetitia Vriesdelaan afgevuurd.

Het eerbetoon werd met het afvuren op de Dag der Inheemsen en 128 jaar Javaanse immigratie doorgetrokken naar niet enkel de voorouders van de Afro-Surinamers, maar naar alle voorouders van de bevolkingsgroepen die gestreden hebben voor hun vrijheid en tegen de onderdrukking en die nu deel uitmaken van onze plurale natie. Herrenberg bedankte de defensieorganisatie voor het afvuren van de kanonschoten.

De commissie had donderdag in theater Thalia een podiumprogramma met een diversiteit aan optredens. In een bijkans 4 uur durend programma werd het enthousiaste publiek vergast op zang, dans en 'spoken word'. Dinsdag werd een slametan (dankdienst) gehouden te Frimangron.
Advertenties

Wednesday 29 November
Tuesday 28 November
Monday 27 November