Matjaw-lo tegen keuze Albert Aboikoni als stamhoofd
08 Aug 2018, 00:00
foto
Albert Aboikoni wordt afgewezen als granman door de Matjaw-familie. (Foto: René Gompers)


De Matjaw-familie van de Saamaka distantieert zich van de keuze van president Desi Bouterse die Albert Aboikoni heeft aangewezen als stamhoofd. "Wat wij bovenal heel triest vinden is dat de president de totale Marroncultuurgemeenschap op de korrel neemt door het hoogste Marrongezag en van de Inheemsen zogenaamd uit te nodigen voor consultatie. Zeer verbouwereerd en teleurgesteld moest het gezag de keuze van de president in de plenaire meeting aanhoren, terwijl ze unaniem en overduidelijk de heer Albert Aboikoni als de nieuwe granman van de Saamaka heeft afgewezen," laat kapitein Alosa Aboikoni van Dangogo/Asindo-op namens de lo-oudsten van de Matjaw optekenen.

De verschillende delegaties vinden de keuze ongehoord omdat de president liever zijn besluit had genomen en hen in hun waardigheid gelaten. Unaniem is ook besloten de werkwijze en keuze van de president af te wijzen. Later op de dag houdt de Matjaw-lo een persconferentie over de aanwijzing van de granman.

De kapitein zegt dat het besluit van de president opmerkelijk is omdat hij steeds terecht propageerde niet de bevoegdheid te hebben om een granman voor de Saamaka te kiezen of aan te wijzen. Het is de stam die de kandidaat-granman kiest, cultureel inwijdt en installeert. Hierna wordt de granman naar Paramaribo gebracht om plechtig te worden bevestigd in het ambt van grootopperhoofd.

"Maar met de keuze van de president voor Albert Aboikoni heeft hij een heel andere weg bewandeld. Sinds lange tijd heeft Albert Aboikoni beweerd dat zijn acties naar het granmanschap de volledige ondersteuning geniet van de president, een bewering die nooit door de president werd weerlegd," benadrukt de Matjaw-familie.
Advertenties

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August